U Selu Hranča kod Bratunca obilježen je dan prvog napada na jedno bošnjačko naselje na teritoriji opštine Bratunac u agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine.

Trećeg maja 1992. godine najprije je napadnut dio naselja Ramići i Polje kada su ubijeni prvi stanovnici ovog naselja. Tog dana se dešava i prva organizovana zarobljavanja i odvođenja Bošnjaka Hranče, čime je započela realizacija genocida na tom području, koji je kasnije presuđen nizom presuda u Haškom tribunalu.

Obilježavanju su prisustvovali glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Elvir-ef. Hodžić  i Ramiz Salkić, narodni poslanik u Narodnoj skupštini entiteta RS.

– Danas se sjećamo, opominjemo, ne zaboravljamo i njima učimo Fatihu – naveo je Ramić na svom Facebook profilu.

Napomenuo je da je posebno važno u današnjem vremenu podsjećati “da su zločine nad Bošnjacima Hranče počinile komšije srpske nacionalnosti, potpomognuti tadašnjom jugoslovenskom narodnom armijom, te dobrovoljcima iz Srbije.”

– Naša je obaveza da pamtimo, da nikad ne zaboravimo, ali je i obaveza da dajemo izjave i svjedočimo o zločinu koji je počinjen nad Bošnjacima Hranče – istakao je.

Upozorio je da “zbog slabog rada tužilaštava i drugih nadležnih tijela, ali i pasivnosti svjedoka, do danas nisu osuđeni svi oni koji su odgovorni za teške zločine, ubistva, mučenja i progon Bošnjaka Hranče, te pljačkanje i uništavanje naše imovine”.

– Mi smo se vratili da živimo u miru na našim ognjištima u našoj domovini Bosni i Hercegovini, uprkos činjenici da i danas srećemo na slobodi one koji su vršili progon 1992. godine, ubijali naše najmilije, pljačkali i spaljivali naše kuće i naša imanja – kaže Ramić. Pozvao je da se zbog istine pamti 3. maj 1992.godine, “prenosi narednim generacijama istinu o zločinu nad Bošnjacima u Hranči, Bratuncu i cijeloj Bosni i Hercegovini, istinu o genocidu nad Bošnjacima Podrinja u ‘zaštićenoj zoni’ UN Srebrenica, ne da bi se svetili, već da nam se zločini ne bi ponovili”.

Prva žrtva napada na Hranču bila je Selma Hodžić koja je u momentu ubistva imala 6 godina. Napad na to naselje nastavljen je 9. maja kada je napadnut ostatak mjesne zajednice Hranča naseljen Bošnjacima, naselja Meljen, Cerovac, Gaj i Polje. Za samo nekoliko dana maja mjeseca 1992.godine ubijene su desetine Bošnjaka Hranče na svojim ognjištima, dok su ostali protjerani a imovina uništena i opljačkana.

Tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu, od 1992. do 1995. godine, na području Hranče, Repovca i Borkovca, ubijeno je 93 Bošnjaka. Među ubijenim Bošnjacima Hranče je dvanaestoro djece, osam dječaka i četiri djevojčice. Ubijeno je devet žena. Do sada je pronađeno 80 ubijenih Bošnjaka Hranče u 23 masovne grobnice na teritoriji Bosne i Hercegovine i Srbije.