Drugog dana Ramazanskog bajrama, 3. maja 2022. godine, obilježen je Dan šehida. Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za područje Muftiluka tuzlanskog održana je u Teočaku.

Centralnoj manifestaciji prisustvovali su porodice šehida, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam Muhamed-ef. Rizvić, ministar Suad Mustajbašić, načelnik općine Tajib Muminović, teočanski imami, predstavnici udruženja boraca, pripadnika najvećih ratnih priznanja, ratnih vojnih invalida, veliki broj mladih i džematlije Teočaka.

Muftija Fazlović je istakao da je naša obaveza da se drugi dan Ramazanskog bajrama okupimo na šehitlucima čineći to s velikom odgovornošću, poštovanjem i zahvalnošću svim šehidima Bosne i Hercegovine. Pobožnih srca smo s našim šehidima, učeći Kur'ani-kerim, tevhidi-šerif i moleći Allaha, dž.š., da žrtva šehida za naše vrijednosti bude trajno čuvana, kazao je muftija Fazlović.

 

„U drugom danu Ramazanskog bajrama okupljamo se radi velike pouke. Ta pouka je vezana za najveće ljudsko djelo koje se može ostvariti na dunjaluku i najbolje sinove i kćeri Bosne i Hercegovine – za naše šehide. Bosna i Hercegovina je ispunjena šehitlucima. To je naša naša sudbina. U Allahovoj, dž.š., odredbi čast šehida je najviša čast koja se može dosegnuti. Nije naš izbor da umiremo ali kada nam se dirne u našu domovinu, u kojoj čuvamo sve svoje vrijednosti, onda smo čvrsto na granicama njene odbrane. Ponosni Teočak je od prvog trena bio nepokolebljiv u odbrani naše domovine i zahvalni smo svima vama na tome. Posebno smo zahvalni majkama i očevima, suprugama i djeci, braći i sestrama iz čijih porodica su potekli šehidi. Prema njima, i individualno i institucionalno, imamo neizmjerno poštovanje i osobitu dužnost“, poručio je muftija Fazlović.

Prije podne-namaza u džamiji Centar proučen je kelimei-tevhid i poklonjena hatma šehidima. Nakon podne-namaza upriličen je obilazak šehidskog mezarja u Centru i učenje Jasini-šerifa.