Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je obilježen Dan šehida učenjem Ja-sina, Fatihe i dova za žrtve velikosrpske agresije 1992.-1995. godina.

Vjerski obred predvodio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica Nurdin-ef. Grahić, koji je rekao kako se ove godine okupilo mnogo više građana, ali još uvijek nedovoljno za dan kakav je Dan šehida.

– Vlasenički Bošnjaci imaju tri važna datuma. Dan šehida, dan kolektivne dženaze koji je svakog aprila u godini i dan obilježavanja zatvaranja zloglasnog logora Sušica. To su naša tri ključna datuma i moramo biti na tim mjestima. Nama je potrebno jedinstvo i ovaj govor shvatite i kao motivacioni, da nas na narednim obilježavanjima bude još više – rekao je Nurdin-ef. Grahić.

Kolektivna dženaza u Vlasenici klanjat će se u subotu, 20. aprila, a 19. aprila u BZK Preporod bit će upriličena promocija knjige “A bili su samo djeca”.

– U Vlasenici je ubijeno 2.460 osoba od čega 262 djeteta. Knjiga je o njima i njihovim sudbinama. Iza nas je mezarje sa 405 identifikovanih i pokopanih šehida. Zbog njih moramo tragati za istinom i pravdom. Zbog njih moramo biti u vlaseničkoj dolini bijelih nišana – rekao je Nurdin-ef. Grahić.