Centalna manifestacija obilježavanja Dana šehida na području Muftijstva tuzlanskog održana je, u subotu 18.7., u Gornjoj Tuzli.

Ispred Čaršijiske džamije proučen je Jasin a na platou Šehidske česme prisutnim porodicama šehida, imamima, džematlijama i džematlijkama odratio se Vahid-ef. Fazlovića, muftija tuzlanski, kazavši kako nema šehida bez Allahove volje i da nema šehida bez velikih ljudi.

„Ako u jednom vremenu imamo velike ljude to znači da su veliki njihovi očevi i majke koji su ih porodili, to znači da ima časti u tom mjestu. Cijela naša Bosna i Hercegovina ima šehide i šehitluke. To su naši najbolji sinovi, zato što je Allah dž.š. njih odabrao da budu šehidi. Njihova imena će ostati u našoj memoriji, čuvat će ih i generacije poslije nas. Ako zaboravimo šehide zaboravili smo sami sebe. Zaboravili smo na našu budućnost, na našu djecu. Hvala dragom Bogu da nikada nismo svoju krv proljevali kao zulumćari, uvijek smo se branili od zuluma i tako smo sijali ono što je najčasnije i najvrjednije u ovoj našoj domovini Bosni i Hercegovini.“ –kazao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Salih ef Jusić, glavni imam Medžlisa Gornja Tuzla, je rekao kako je ovo dan koji se mora pamtiti, obilježavati i stalno svjedočiti i potvrđivati značaj onih koji su dali svoje živote za odbranu naše domovine.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, dr. Sead-ef. Seljubac pomoćnik muftije, glavni imam Medžlisa Gornja Tuzla Salih-ef. Jusić, imami i veliki broj džematlija i džematlijki obišli su šehidska mezarja u Gornjoj Tuzli. Nakon obilaska šehitluka u Čaršijskoj džamiji je proučena hatma dova i tevhid. I u svim drugim Medžlisima na području Muftijstva tuzlanskog obilježen je Dan šehida.

Dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, podsjetio je da je Dan šehida dan u kojem se uz poseban protokol i na poseban način sjećamo šehida, ali njih moramo sjećati i u svim drugim dani i u svim drugim prilikama.

{gallery}1807151{/gallery}