U subotu, 18. februara 2023. godine, u Bijeloj džamiji, Medžlis IZ Gračanica, održan je mevludski program povodom Dana vakufa.

Programu je prisustvovao i džematlijama se obratio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

„Moramo biti zagledani u svoje duhovno ogledalo. Kur'an je naše ogledalo, hadis i sunnet su naše ogledalo. I džemat i vakuf su naše ogledalo. Ako je naš iman na visokom stupnju i odlikuje nas kao mu'mine, onda će Allahova, dželle šanuhu, pomoć doći i neće nas naš Gospodar ostaviti. Bosna i Hercegovina je blagoslovljena zemlja i svako od nas ima svoju dužnost, brigu i emanet. Učvrstimo se u našim namazima. Neka nam ne porđe Miradž a da se naši namazi ne poprave, kazao je muftija Fazlović te je poručio da jedino muslimani imaju safove ali pitanje je gdje su naši safovi.

„Saf u džamiji je pouka da smo u safu na svakom mjestu. Gdje su naši safovi u Gračanici, Tuzli? Gdje su naši safovi u Sarajevu, što je najvažnije? Moramo se vratiti sami sebi. Niti nam ko drugi može pomoći koliko mislimo, niti nam može odmoći koliko se bojimo, ako se mi vratimo sami sebi i ako se popravimo. A to je moguće. Imamo svoj dini-islam, imamo svoje džamije, to su blagodati nad blagodatima“, kazao je muftija Fazlović.

Prisutnima se obratio glavni imam Smajo-ef. Mustafić a mevlud su proučili imami MIZ Gračanica. Proučena je hatma-dovu pred duše vakifa a hatmu su proučili gračanički imami.