U četvrtak 31.1.2019. godine u Behram-begovoj medresi je održan program povodom Dana hidžaba, koji se inače obilježava 1. februara.

Programu su prisustvovale gošće, svršenice Behram-begove medrese, koje su sada uspješne žene: dr. Zehra Velić-Mehmedović, pedijatar, dr.Fahira Alić, asistent na Filozofskom fakultetu u Tuzli, i Mirnesa Dedić, sekretar u Građevinsko-geodetskoj školi.

Svaka od njih je na zanimljiv način ispričala kako je bilo nekada prije 20 godina ići u školu, na fakultet, a nositi hidžab i prenijele su svoja pozitivna iskustva iz tog dijela svoga života, ali i izazove s kojima su se susretale, a ponekad i predrasude na koje su nailazile.

Povodom Dana hidžaba raspisan je konkurs za najbolji literarni rad. Teme su bile Na vjetru bez zastora i zvijezde se gase i Mahrama je ponos Bošnjakinje.

Prvo mjesto pripalo je Emri Jukić, učenici IIIc, drugo mjesto Maida Mehmedćehajić, učenici Id, i treće mjesto je osvojila Selma Džafić, učenica IIc.


I ove godine Asocijacija žena MIZ Tuzla se pridružila globalnoj kampanji obilježavanja Dana hidžaba. Aktivistice Asocijacije su podijelile određeni broj marama, u nekoliko tuzlanskih džemata upriličena su druženja i prigodne aktivnosti ovim povodom .


U organizaciji Odjela za brak i porodicu MIZ Puračić 1. februara je obilježen Dan hidžaba u Lukavcu. Predavanje je održala koordinatorica MIZ Živinice Amra Hamidović.


Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Brčko, povodom obilježavanja svjetskog Dana hidžaba organizira manifestaciju pod nazivom: Hidžab, moja snaga – moj ponos!
Tim povodom je na Trgu mladih u Brčkom u petak 1. februara upriličeno druženje aktivistica ovog odjela sa brčankama. Prolaznicama su dijeljene ruže, marame te promotivni materijal koji govori o hidžabu i obilježavanju svjetskog Dana hidžaba.


U džamiji Abdullaha bin Muhammeda Mu'minaha u Dubnici 2. februara je obilježen Svjetski dan hidžaba. U organizaciji Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Kalesija održano je predavanje. O hidžabu, izazovima i ljepoti nošenja mahrame govorila je Mihreta Okanović.


U Odžaku je 2. februara obilježen svjetski Dan hidžaba. Mladi MIZ Odžak izveli su program, a predavanje o važnosti hidžaba održala je mualima Indira Kusur.
Tokom programa organiziran je kviz u kojem su podijeljene mahrame kao nagrada. Skromnom hedijom obradovana je i najstarija prisutna hanuma.


Odjel za brak i porodicu MIZ Srebrenik je u prostorijama medžlisa, 31 januara, organizovao program povodom Dana hidžaba. Prigodno predavanje je održala koordinatorica medžlisa Edina Mujkić. Organizovana je modna revija, a za ovu priliku su štampani i leci o značaju hidžaba, te je poklonjeno nekoliko mahrama prisutnim gošćama.


U mektebu Hadim Ali-pašine džamije u Kladnju 31. januara održano je predavanje za žene “Hidžab, kruna muslimanke”. Predavanje i druženje organizovale su aktivistice Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam MIZ Kladanj.
Prisutnima se obratio glavni imam Asim-ef. Esmić, naglašavajući značaj i vrijednost muslimanke u odgoju porodice i društva. Koordinatorica prof. Hata Čamdžić održala je predavanje o hidžabu.


Dan hidžaba se obilježava 1.februara i ustanovljen je na prijedlog Nazme Kan iz Njujorka, koja je ovim prijedlogom željela podstaknuti nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i da dožive to iskustvo. Ove i slične akcije organiziraju se 1. februara širom svijeta, radi boljeg razumijevanja islama i rušenja predrasuda koje se vežu za hidžab.