U Hrvatskom saboru 27. aprila 1916. godine donesen je zakon o priznavanju islama kao ravnopravne vjere na području Hrvatske, četiri godine nakon što je to učinila Austrija i godinu nakon Ugarske.

Od drugih europskih zemalja to je uradila još Belgija 1974. i Španija 1992. godine.

Tim povodom, obilježavajući 100. godišnjicu službenog priznanja islama kao ravnopravne religije u Republici Hrvatskoj priređeno je niz svečanih manifestacija, kojima je prisustvovala i delegacija Muftijstva tuzlanskog, predvođena muftijom tuzlanskim Vahid-ef. Fazlovićem.

U Islamskom centru u Zagrebu je 26. aprila 2016. godine održana konferencija «Muslimani u Evropi – naslijeđe i budućnost». Nakon jednodnevne konferencije okupljeni vjerski lideri islamskih zajednica u Evropi, politički predstavnici u Hrvatskoj, te vjerski velikodostojnici iz muslimanskog svijeta usvojili su Deklaraciju.

Potom je 27. aprila održana svečana sjednica Hrvatskoga sabora, na kojoj se obratio i reisul-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović.

Svečana  akademija ovim povodom održana je isti dan u Hrvtaskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a prisustvovali su joj, uz reisu-l-ulemu Kavazovića i sve muftije, predsjednici Turske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te brojni uglednici iz vjerskog, političkog i društvenog života. 

U delegaciji Muftijstva tuzlanskog, uz muftiju Fazlovića, ovim događajima su prisustvovali  Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli, Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete i Mehmedalija Čandić, pomoćnik direktora Medrese.