U Bijeljini je 2. aprila 2023. godine obilježena 31. godišnjica ubistva civila u aprilu 1992. godine.

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina proučen je tevhid u Atik džamiji u centru Bijeljine, a potom je na šehidskom mezarju Lipić – Selimovići proučena Fatiha pred duše ubijenih.

Za ubistvo bijeljinskih civila niko nikada nije odgovarao. Bijeljina je bila generalna proba agresije na Bosnu i Hercegovinu, a 31. marta 1992. godine u grad su ušli pripadnici Srpske dobrovoljačke garde pod komandom Željka Ražnatovića – Arkana. Upravo put od Pavlovića mosta kojim su se te 1992. godine kretali i danas zvanično nosi naziv Ulica Srpske doborovoljačke garde.

Danas je proučena Fatiha za sve žrtve do perioda 1995. godine, kao i žrtve etničkog čišćenja koje je sistematično prvođeno od 1992. do 1995. godine. U tom periodu iz Bijeljine i Janje je prema Tuzli protjerano 35.000 Bošnjaka. Za etničko čišćenje Semberije od Bošnjaka, također, niko nikada nije odgovarao.

Naprotiv, 4. april se u Bijeljini zvanično obilježava kao Dan oslobođenja, a bijeljinski Bošnjaci 31 godinu uporno postavljaju pitanje gradskim zvaničnicima od koga je oslobođen grad, ali nikada nisu dobili odgovor, prenosi Fena.