U Liplju kod Zvornika danas je obilježena 31. godišnjica oslobađanja logora za bošnjačke civile u ovom mjestu.

Paravojna formacija “Beli orlovi” koja je bila pod kontrolom srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB), u saradnji sa Teritorijalnom odbranom (TO) tzv. srpske opštine Zvornik, na čijem čelu je bio osuđeni ratni zločinac Brano Grujić, 25. maja 1992. u nekoliko bošnjačkih kuća i objektu Osnovne škole u Liplju zatočila je 462 bošnjačka civila, mahom žena i djece.

U narednih devet dana vršena su sistematska silovanja, mučenja i ubistva zatočenika.

U prisustvu porodica šehida i preživjelih logoraša, kao i velikog broja džematlija Zvornika i okolnih džemata, pored objekta logora danas su posjećeni mezarovi šehida, oslobodilaca logora Bešira Dautovića i zlatnog ljiljana Razima Smajlovića Zenge, kao i mezarje u mjestu Salihovići gdje je pokopan najveći broj žrtava ovoga logora.

Program je nastavljen u Domu kulture u Liplju gdje je proučen tevhid-i-šerif.

U sali Doma kulture u Liplju klanjana je i džuma namaz. Hafiz Izet -ef. Salkanović, glavni imam Medžlisa Zvornik, pozvao je prisutne vjernike sa nastave gajiti kulturu sjećanja, jer je ona, uz pokornost Bogu, jedina garancija da se ovakvo zlo nikad više ne smije dopustiti.

Za zločine u Liplju niko još nije osuđen. U toku je postupak protiv Rade Grujića koji je uhapšen u februaru, a Granična policija Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak 29. maja, po optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika uhapsila Borislava Gligorevića, osumnjičenog za zločine nad bošnjačkim civilima u logoru u Liplje.