Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida, danas je obilježena 19. godišnjica od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, rekao je da 20. septembar predstavlja značajan datum za Memorijalni centar, preživjele žrtve genocida i općenito historiju Bosne i Hercegovine.

– Ovo je važan datum za ovu zemlju, za nas, za historiju. Ovo je zvanični dan kada je osnovana prva institucija u našoj zemlji koja otvoreno, javno i sistematski komemorira zločin koji je počinjen nad nam. Samo postojanje predstavlja kvantni iskorak u odnosu na sve naše prethodne pokušaje da zabilježimo našu historiju – rekao je Suljagić.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ naglasila je da je 20. septembar dan od velike važnosti.

– Naša borba nije prestala. Međutim, mi smo svi uspjeli da imamo mjesto gdje ćemo dolaziti. Mi smo uspjele nakon genocida da odgojimo više od pet hiljada djece koja nikad nisu pomišljala na osvetu. Ovaj datum je bitan svima nama – rekla je Subašić.

Obilježavanju je pored porodica žrtava, predstvanika Memorijalnog centra i predstavnika udruženja prisustvovao predsjednik Medžlisa IZ Srebrenica Faruk-ef. Hasanović.

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari otvorio je na današnji dan 2003. godine tadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida.