Druga godišnjica rada Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli obilježena je u ponedjeljak, 18. novembra 2019. godine.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 17. novembra 2017. godine donio Odluku o osnivanju Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, a Upravni odbor Instituta je na svojoj sjednici održanoj 12. februara 2019. godine donio odluku o proglašenju 17. novembra Danom Instituta.

Direktor Instituta dr. Šefko Sulejmanović u svome obraćanju je predstavio realizovane projekte i plan rada Instituta za naredni period.

Institut je veoma uspješno organizirao Vjersko-kulturnu manifestaciju “100 godina od smrti reisa Mehmeda Teufika Azabagića (1918-2018)”, međunarodnu naučnu konferenciju „Religija i društvo u 21. stoljeću“, okrugli sto „Arhivska građa vjerskih zajednica – stanje, značaj i zaštita“, naučnu konferenciju „Društveno-politički i kulturni identitet bosanskog Podrinja – 500 godina tekije Hamza-dede Orlovića u Konjević Polju (1519–2019)“ i naučni skup „Sufijska tradicija i njene refleksije na duhovne tokove muslimana Gradačca i njegove okoline“, a u saradnji sa medžlisima i drugim ustanovama organizirane su brojne promocije knjiga, izložbe i drugi kulturni sadržaji. Institut je i izdavač tri publikacije, knjige “Odgoj Salahuddinove generacije i povratak u Jerusalem”, Zbornika radova sa naučnog skupa “Sufijska tradicija i njene refleksije na duhovne tokove muslimana Gradačca i njegove okoline” i publikaciju o Vjersko-kulturnoj manifestaciji “100 godina od smrti reisa Mehmeda Teufika Azabagića (1918-2018)”.

„Nastavit ćemo vrijedno raditi na promociji istinskih, ljudskih i znanstvenih vrijednosti nastojeći postići najveći stepen izvrsnosti u onome što smo prihvatili kao svoju obavezu i povjereni nam emanet. Naravno, svjesni smo da za svaki naš uspjeh trebamo zahvaliti Allahu, dž.š., i vama koji nas svesrdno podržavate. Stoga, pozivamo vas da budemo zajedno u svim prilikama i projektima na dobrobit svih nas, naše Zajednice, našeg naroda i domovine Bosne i Hercegovine,“ kazao je direktor Sulejmanović.

Obraćanja su imali i predsjednik Upravnog odbora Instituta dr. Sead Seljubac i predsjednik Naučnog vijeća Instituta dr. Amir Karić. Oni su istakli da je ova ustanova okupila veliki broj naučnika iz sjevernoistočne Bosne, ali i cijele regije, koji su na različite načine bili angažirani oko projekata Instituta. U narednom periodu bit će potrebno da Institut ostvari saradnju i sa sličnim ustanovama izvan Bosne i Hercegovine, te se od njega očekuje da da još značajniji doprinos, posebno kada su u pitanju istraživanja u vezi sa nekim religijskim područjima koja su značajna unutar društvenih kretanja.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je istakao značaj činjenice da u Tuzli, poslije Sarajeva najznačajnijem centru Bošnjaka, imamo ovaj institut i što je to jedan od dva instituta u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

„Svi koji su doprinijeli da danas imamo ovu ustanovu, učinili su veliko djelo. Molim Allaha, dž.š., da to primi. Valja nam sagledavati mnoge okolnosti i vidjeti koji su najbolji i najefikasniji putevi za kretanje Instituta i napredovanje ove ustanove u njezinom radu. Veoma je značajno da imamo našu ulemu ali i prijatelje Islamske zajednice i da smo svi okupljeno oko ideje i djelovanja ovog Instituta. Sigurni smo da će, uz Božiju pomoć, rad Instituta u narednom periodu biti još uspješniji,“ kazao je muftija Fazlović.

Ovoj svečanosti su prisustvovali glavni imami, direktori ustanova Islamske zajednice, predstavnici obrazovnih i kulturnih ustanova s područja Tuzlanskog kantona, kao i prijatelji Instituta s kojima je uspostavljena saradnja na polju naučnoistraživačke djelatnosti. U programu su učestvovali učenici i učenice Behram-begove medrese.