U subotu, 30. decembra 2017. godine, u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Kalesija održana je svečana sjednica Izvršnog odbora povodom dvadeset godina administrativnog rada Medžlisa IZ Kalesija. U nedjelju, 31. decembra 2017. godine, u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji održana je svečanost čime je obilježena dvadeseta godišnjica džemata Čaršijska džamija.

Čaršijska džamija u Kalesiji svečano je otvorena 27. jula 2008. godine, a kamen temeljac postavljen je 11. septembra 1999. godine u samom centru grada. I prije početka radova na izgradnji Čaršijske džamije formiran je džemat, a u prostorijama Medžlisa IZ Kalesija obavljani su vjerski obredi, kao i džuma-namaz. Čaršijska džamija se gradila, a zajedno s njom se radilo na izgradnji džemata.

Ove godine, 2018., džemat Čaršijska džamija će obilježiti mali jubilej, deset godina od svečanog otvorenja kada je džamija otvorena i predata u posjed Islamskoj zajednici, 27. jula 2008. godine. Posljednjeg dana u 2017. godini, džematlije Čaršijske džamije su prigodnim programom obilježile dvadeset godina postojanja džemata. Program su izveli polaznici mektebske nastave.