U naselju Hranča kod Bratunca, u nedjelju 3. maja 2020. godine, uz prisustvo predstavnika udruženja žrtava i logoraša, Islamske zajednice i lokalne i entitetske vlasti, obilježena je 28. godišnjica od progona Bošnjaka iz ovog mjesta, te početka stravičnih zločina na području ove općine.

Obilježavanje godišnjice u Hranči je početak višednevne manifestacije „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“, a u okviru koje se, svakog 12. maja, klanja kolektivna dženaza žrtvama genocida na mezarju Veljaci u Bratuncu. Ovogodišnja manifestacija će, zbog trajanja pandemije koronavirusa, biti reducirana i realizovana u skladu sa preporukama i mjerama nadležnih organa.

Preživjeli Bratunčani su danas položili cvijeće i proučili Fatihu žrtvama ispred spomen – obilježja u Hranči, te na lokalitetu masovne grobnice Borkovac, iz koje su 2004. godine ekshumirana tijela osam ubijenih Bošnjaka.

Naselje Hranča je potpuno spaljeno od 3. do 9. maja, a ukupno 60 Bošnjaka je ubijeno kod svojih kuća, te u logoru OŠ Vuk Karadžić u Bratuncu. Tokom genocida počinjenog nad Bošnjacima u „zaštićenoj zoni“ UN Srebrenica ubijeno 17 stanovnika Hranče, dok je još 10 ubijeno na drugim mjestima u periodu od 1992. do 1995. godine.

Najstarija ubijena osoba je Avdo Ramić, koji je imao 74 godine, a najmlađa žrtva je beba Amina Hajdarević, rođena 1992. godine. Ubijeno je ukupno 13 djece.

Obilježavanju godišnjice u Hranči prisustvovali su Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, glavni imam i predsjednik MIZ Bratunac Elvir-ef. Hodžić i Admir-ef. Velić.

“Uprkos svemu i činjenici da i danas srećemo odgovorne za zločine, koji su ubijali naše najmilije, mi smo se vratili da živimo u miru na našim ognjištima u našoj domovini. Ostanimo ustrajni u našoj borbi za istinu i pravdu. Ostanimo ustrajni u borbi za naša prava i budimo ponosni što, uprkos činjenici da su nad nama počinjeni teški zločini, mi nismo činili teške zločine. To je naš kapital i naša vrijednost, zbog čega hodamo ponosno i podignute glave u Bratuncu, Bosni i Hercegovini i cijelome svijetu”, kazao je Salkić.