U bratunačkom naselju Glogova, 9. maja 2020. godine, obilježena je 28. godišnjica zločina u ovom mjestu, koja je održana u okviru manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“.

Predstavnici udruženja žrtava, vlasti i Medžlisa IZ-e Bratunac su položili cvijeće i proučili Fatihu na spomen – obilježju ispred lokalne džamije, a potom su posjetili lokalitet masovne grobnice, koja je udaljena nekoliko stotina metara.

Zločin je počinjen 9. maja 1992. godine, kada su udruženim snagama srpska Teritorijalna odbrana, policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem za nekoliko sati pred mjesnom džamijom strijeljali 65 bošnjačkih civila. Tokom majskih dana u Glogovoj su Bošnjaci ubijani, odvođeni u logor OŠ Vuk Karadžić, a svi ostali su protjerani, dok je imovina u potpunosti opljačkana i uništena. Tokom agresije na BiH, prema dostupnim podacima, ukupno su ubijena 422 Bošnjaka iz ovog naselja.

O razmjerama stravičnih zločina svjedoči i činjenica da je najmlađa žrtva iz Glogove bila beba Meho Imamović, rođen 1992. godine, dok je u ovom naselju ubijeno ukupno 57 djece. Najstarija žrtva je Fatima Osmanović, rođena 1909. godine.

Obilježavanju je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, koji je kazao da okupljeni danas, kada se slavi Dan pobjede nad fašizmom, svjedoče da fašizem nije u potpunosti pobijeđen 1945. godine. Fašizam se upravo 9. maja 1992. godine ukazao u svom najgorem obliku.
“Necivilizacijski je i nemoguće istovremeno njegovati antifašizam i podržavati osuđene ratne zločince i negirati genocid. Porodice svih nevinih žrtava očekuju i traže kažnjavanje počinilaca ovih teških zločina. Za zločin u Glogovoj u Hagu je osuđen Miroslav Deronjić, ali to nije dovoljno. Tražimo da se kazne izvršioci zločina, koji su ovdje, ali i na drugim mjestima u Glogovoj i Bratuncu, ubili stotine Bošnjaka u aprilu, maju i junu 1992.”, kazao je potpredsjednik Salkić.