U subotu, 17. septembra 2022. godine, u džematu Međaš izveden je program povodom obilježavanja godišnjice džemata i tom prilikom predstavljena je Monografija džemata Međaš.

Nakon akšam-namaza, u džamiji džemata Međaš izveden je prigodan program povodom obilježavanja dvadesete godišnjice od otvorenja džamije. Svečani čin otvorenja džamije predstavlja svojevrsni dan džemata, te je u uvodnom obraćanju imam džemata Međaš hfz. Husejn-ef. Smajić, govorio o historijatu džemata. Nova džamija u džematu Međaš svečano je otvorena prije 20 godina, a prva džamija je napravljena prije 85 godina.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Muharem-ef. Mešanović, u svom govoru je istakao važnost gradnje džamija. Na području Kalesija izgrađene su nove, obnovljenje porušene a stare džamije su renovirane. “Infrastruktura je na zadovoljavajućem nivou i period izgradnje i obnove porušenih vjerskih objekata je okončan. Najbitniji segment rada svih nas jeste rad na očuvanju islama i podučavanju mladih islamskim vrijednostima”, istakao je između stalog glavni imam Medžlisa IZ Kalesija.

Autor Monografije džemata Međaš Osman Hadžić, predstavljajući pisano svjedočansto o džematu Međaš, kazao je da je izdavanjem Monografije džemat Međaš dobio svoju ličnu kartu i rodni list. Monografija džemata Međaš predstavlja vrijedan dokument u kojem su sabrani historijski podaci o vremenima i ljudima iz prošlosti, te će ovaj dokument biti vrijedno djelo budućim generacijama na očuvanju historije džemata, ali i na čuvanju pomena na vrijedne ljude iz prošlosti koji su dali svoj doprinos u izgradnji džamije i džemata.

U okviru programa povodom obiježavanja godišnjice džemata Međaš prigodno predavanje je održao Izet-ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa IZ Zavidovići. U svom vazu on je istakao bitnost i ulogu džamija u životu muslimana.

Program je završen učenjem hatma-dova pred duše rahmetlija džemata Međaš.