Na uzvišenju Bandera kod Gradačca, u subotu 18.8.2018. godine, obilježena je prva godišnjica od izgradnje spomenika “Ljiljan”. Organizatori su bili Medžlis Islamske zajednice Gradačac, Općina Gradačac, Udruženje boraca “Patriotska liga” Gradačac i Savez udruženja boraca “Patriotske lige” Bosne i Hercegovine.

Dovu za domovinu je proučio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je u svome obraćanju istakao da bez doma i domovine ne možemo sačuvati naše suštinske vrijednosti, a to su: život, vjera, čast i imovina. „To se može sačuvati samo u domu, dobroj porodici i čvrstoj i slobodnoj domovini. Našu domovinu moramo voljeti i graditi onako kako volimo svoj dom i porodicu. Nema doma bez domovine. Okupili smo se na ovom mjestu da se sjetim naših šehida, iskažemo našu spremnost da budemo uz njihove porodice i čuvamo naše poštovanje na sve generacija branilaca naše domovine, a posebno na pripadnike Armije Bosne i Hercegovine koji su ovu zemlju branili od Agresije,“ kazao je muftija Fazlović izrazivši podršku onima koji su uložili najveći napor da se izgradi ovo obilježje i istrajavaju u tome.

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je kazao kako su neprijatelji imali svoje planove tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu ali nisu računali na grad Gradačac i njegove nevjerovatno hrabre ljudi koji nisu pristali da odu sa ovog prostora, ni tada, a neće ni u budućnosti, kazao je premijer Novalić.

Prisutnima su se obratili Tasin Okić, predsjednik UG „Patriotska liga“ Gradačac, Salih Kulenović, predsjednik Saveza udruženja boraca Patriotske lige BiH, Edis Dervišagić, načelnik Općine Gradačac, komandant II korpusa Armije BiH general Hazim Šadić i premijer Vlade TK Jakub Suljkanović.

Oni su istakli da će ovaj spomenik ostati kao podsjetnik na teško vrijeme i herojstvo branilaca Gradačca i BiH.

Nakon programa klanjan je podne-namaz koji je predvodio glavni imam MIZ Gradačac Nusret-ef. Kujraković.

Spomenik u obliku ljiljana je visok 16 metara, a oko njega se nalazi 7 stiliziranih stećaka koji simboliziraju 7 korpusa Armije BiH i sedmi bataljon 107 viteške gradačačke brigade.

Dan ranije, na ovom mjestu je klanjan džuma-namaz, proučen tevhid i poklonjena hatma šehidima, a nakon akšam-namaza je održan historijski čas.