U džematu Gornje Živinice (MIZ Živinice), 18. septembra 2022. godine, svečanim programom je ozvaničen završetak obnove i restauracije Stare džamije u Gornjim Živinicama.

Džamiju je otvorio predsjednik građevinskog odbora Edhem Klopić a podne-namaz je predvodio penzionisani, dugogodišnji imam ove džamije Smajo-ef. Salihović.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili imam džemata Aldin-ef. Starčević i Smajo-ef. Salihović koji je 30 godina bio imam u ovoj džamiji.

Tokom svečanog programa predsjednik MIZ Živinice Fehim Šljivić uručio je zahvalnice predsjedniku i članovima građevinskog odbora, te muteveliji džemata. Zahvalnice su uručene i Medžlisu Islamske zajednice Živinice, Gradu Živinice kao i velikom broju pojedinaca.

Uručene su i vakufname vakifima koji su svojim sredstvima doprinjeli završetku ovog važnog projekta. Predsjednik građevinskog odbora Edhem Klopić je u svome obraćanju predstavio aktivnosti odbora.

Na kraju programa džematlijama se obratio glavni imam Medžlisa IZ Živinice Sedin-ef. Karić koji je pohvalio rad džemata i završetak obnove ove lijepe džamije.

Stara džamija u Gornjim Živinicama izgrađena je 1937. godine. Prema svjedočenju najstarijih džematlija u ovom haremu je nekada bila manja džamija i medresa. Nakon izgradnje nove džamije u ovom džematu, Stara džamija se nije koristila te je 2004. godine došlo i do njenog urušavanja. Kako bi se zaštitila od propadanja džamija je renovirana. Uz redovne aktivnosti u novoj džamiji u Gornjim Živinicama, predviđeno je da se određeni vrjeski programi povremeno održavaju i u staroj džamiji.