Obraćanje muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića na obilježavanju
stogodišnjice smrti reisul-uleme Mehmeda Teufika Azabagića


Euzu billahi mine-š-šejtani-r-radžim,
Bismillahi-r-rahmani-r-rahim!

Zahvalnost upućujemo Gospodaru svjetova Koji nam je nebrojene blagodati i milost Svoju dao. Skrušeno Allaha Uzvišenog molimo da salavatom obaspe našeg vjerovjesnika Muhammeda, a.s. Poslanikova, a.s., čista interpretacija mudre Božije riječi trajna je inspiracija za lijepo vladanje i požrtvovano djelovanje muslimana u svim vremenima.

Dragi prijatelji, uvaženi gosti, cijenjena ulemo, članovi porodice Azabagić, es-selamu alejkum i neka je mir na sve nas. Sa zadovoljstvom vam svima prenosim selame poštovanog reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića.

Danas prisustvujemo nastavku obilježavanja velike godišnjice – stotinu godina od smrti jednog od naših najuglednijih alima iz prošlosti Mehmeda Teufika-ef. Azabagića, reisu-l-uleme (1893-1909.). Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je poklonila osobitu pažnju ovoj godišnjici s obzirom na istaknutu povijesnu ulogu reisu-l-uleme Azabagića.

S posebnim osjećajem zadovoljstva, ističemo i da je on potekao iz jedne od najpoznatijih tuzlanskih porodica. U ovom našem lijepom gradu, bogate a nedovoljno istražene prošlosti, reisu-l-ulema Azabagić je rođen i u njemu je obavljao dužnost muftije tuzlanskog.

Najvišu i najčasniju vjersku dužnost reisu-l-uleme Islamske zajednice obavljao je s takvom odgovornošću da su na to svoj najljepši spomen sačuvale generacije do danas.

Posebno mjesto u njegovoj misiji koju je imao u Zajednici i narodu zauzima Risala o hidžri. Nastala je u teškim, turbulentnim vremenima nakon austrougarske okupacije, u kojima su ljudi Bosne bili doslovno obezglavljeni. Glavna poruka Risale je nedvosmislen poziv da se muslimani u Bosni odluče za ostajanje, a ne za seobu u osmanske i druge zemlje. Tekst Risale autor je zasnovao na glavnim izvorima islama i relevantnim djelima hanefijske pravne škole. Taj njegov rezolutni stav o hidžri je poruka koja se i u kasnijim vremenima čitala s mnogo pažnje i uvažavanja, posebno u kontekstu bremenitih kušnji po ostanak i opstanak muslimana u Bosni. Uz to, kako ističe prof. dr. Fikret Karčić, ”ova Risala zaslužuje da uđe u korpus svjetske literature o migracijama i islamskom pravu”.

Stoga se i danas s velikim ponosom u našem narodu i domovini baštini sjećanje na mudrost, hrabrost i ljubav prema svojoj zemlji i narodu koju je posjedovao i pokazao reisu-l-ulema Mehmed Teufik-ef. Azabagić.

Zahvalnost dugujemo svima onima koji su doprinijeli obilježavanju važnih godišnjica njegovog rođenja, stupanja na dužnost reisul-uleme i preseljenja na Ahiret. Veoma značajne poticaje u tom pogledu dao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Za iznimno zapažene manifestacije održane uz ovu godišnjicu, najveću zaslugu imaju naše ustanove nauke i kulture: Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka u Sarajevu, Institut za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, te Media centar Islamske zajednice. Dozvolite mi da se u ovoj prilici posebno zahvalim direktoru Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Šefki-ef. Sulejmanoviću i Organizacionom odboru za manifestacije koje su iz najdubljeg poštovanja prema ličnosti i djelu reisa Azabagića upriličene danas u njegovom rodnom gradu. Osobita zahvlnost pripada dvojici naših alima direktoru mr. Osmanu-ef. Laviću i muderrisu Mustafi-ef. Spahiću što su nas svojom vrijednom knjigom o reisu Azabagiću od ranije pripremili za ovu značajnu godišnjicu. Također, hvale vrijedno je i izdanje o reisu Azabagiću i njegovoj Risali o hidžri na engleskom jeziku, čiji je prevodilac i priređivač mr. Sumeja Ljevaković-Subašić, gdje je i autor vrijednih priloga.

Neka naše sjećanje na reisu-l-ulemu Mehmeda Teufika-ef. Azabagića potakne naše uvjerenje da će se Allahovom voljom u ovoj zemlji u svakom vremenu rađati plemeniti i hrabri ljudi, dostojni da ponesu najčasnije emanete i obave najveće zadaće. S ovakvom sviješću je i naša hrabrost i snaga, a mi se istinski u Allaha, dž.š., pouzdajemo.

Molim Boga Svemogućeg da nas obaspe Svojim blagoslovima i da naš današnji rad bude uspješan.

Es-selamu alejkum.


Tuzla, 13.3.2019. godine