Na Trgu slobode u Tuzli sinoć je povodom Dana sjećanja na Genocid u Srebrenici Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Tuzla upriličio centralni program manifestacije “11. juli u Tuzli”.

Prigodan program izveli su glumci Narodnog pozorišta Tuzla, članovi Hora “Gazi Turali-beg” i članice hora Mreže mladih i Asocijacije žena Medžlisa Tuzla.

Pažljivo biranim tekstovima, kasidama i riječima iz Tuzle je poslana poruka sjećanja na sve one koji su mučki ubijeni u Genocidu koji je počinjen nad bošnjačkim narodom.

Zajedničku poruku sjećanja na Genocid svojim prisustvom poslali su glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, pomoćnica gradonačelnika mr. Asja Redžić, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović, direktor Biblioteke “Behram-beg” mr. Admir Muratović, predsjednik Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” Edin Haračić Klej, predstavnici institucija, udruženja i veliki broj građana Tuzle.

Govoreći o manifestaciji “11. juli u Tuzli”, glavni imam Huskanović istakao je značaj kulture sjećanja i organiziranja aktivnosti koje baštine njegovanje iste.

– O Genocidu se treba govoriti jer bit ćemo svi odgovorni i pred Bogom i pred našom djecom, ukoliko ne budemo govorili o iskušenjima i Genocidu koji je počinjen nad bošnjačkim narodom –  dodao je hafiz Huskanović.

Hafiz Huskanović je posebno zahvalio Muftijstvu tuzlanskom i Gradu Tuzla, kao i svima koji su doprinijeli da i u ovim prilagođenim okolnostima Tuzla obilježi Dan sjećanja na Genocid u Srebrenici.