U organizaciji Instituta za društvena i religijska istraživanja i Medžlisa IZ-e Gradačac, u srijedu 24. oktobra 2018. godine, u Gradačcu je održan naučni skup pod nazivom „Sufijska tradicija i njene refleksije na duhovne tokove muslimana Gradačca i njegove okoline“.

Prisutnima se u ime organizatora obratio Husein Jukan, a naučni skup je otvorio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

„Razgovor o tesavufu može nam danas mnogo pomoći. Kada se u društvu pojave dekadencija i moralni pad onda ljudi izlaz traže u pobožnosti. Danas je itekako važno da se vratimo sebi i svojim porodicama. Čovjek se mora zalagati za sebe, pronalaziti svoje kvalitete, ali i spoznati gdje su njegove slabosti. Moramo prvo oplemeniti sebe, a onda i društvo,“ kazao je muftija Fazlović.

U okviru prve sesije, o temi Tesavvuf – unutrašnja dimenzija Islama govorio je dr. Sead-ef. Seljubac, a o tesavvufu u riznicama našeg duhovnog nasljeđa dr. Elvir Musić. Dr. Šefko-ef. Sulejmanović je imao izlaganje o tesavvufskim temama u tuzlanskom listu Hikmet.

U okviru druge sesije, o porodici Korkut i njenom doprinosu našoj kulturnoj baštini govorio je dr. Džemail Ibranović. Mr. Nusret-ef. Kujraković je govorio o prisutnosti sufijske tradicije u Gradačcu u 19. stoljeću, a hafiz Kemal-ef. Mehić o zikru u Reuf-begovoj džamiji u Gradačcu. Moderator je bio Emir Šečić.

Cilj ovog naučnog skupa je bio da se dođe do novih naučnih saznanja na polju sufijske tradicije i razmotre njene refleksije na duhovne tokove muslimana Gradačca i njegove okoline.