Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona i Institut za društvena i religijska istraživanja organizirali su, u subotu 30. marta 2019. godine, okrugli sto pod nazivom Arhivska građa vjerskih zajednica – stanje, značaj i zaštita.

Na početku ovog skupa potpisan je protokol o saradnji između Institut za društvena i religijska istraživanja i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona, a otvaranju je prisustvovao i obratio se dr. Sead-ef. Seljubac rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Cilj okruglog stola je afirmacija i popularizacija arhivske građe vjerskih zajednica kao historijskih izvora i kulturnog naslijeđa, razmjena znanja i iskustava na polju zaštite, prezentovanja i korištenja ove arhivske građe.

Izloženo je osam stručnih i naučnih radova eminentnih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, a predstavljena je i publikacija dr. sc. Dražena Kušena, pod nazivom Arhivi vjerskih zajednica u sjevernoj Hrvatskoj – razvoj, tipologija, sadržajni značaj.