U srijedu, 6. jula 2022. godine u Lukavcu je održan peti “Srebrenički performans 8372” kojim se odaje počast ubijenima u Genocidu nad muslimanima Bošnjacima.

Na stadionu Jošik prisutne majke i sestre odjevene u bijelo formirale su latice srebreničkog cvijeta a ostali učesnici performansa formirali su broj 8.372, broj ubijenih u Genocidu. Nakon programa na stadionu učesnici su u koloni dostojanstveno prošetali gradom do Ulice žrtava genocida u Srebrenici.

Na skupu su se prisutnima obratili glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Puračić Zijad-ef. Vehabović, gradonačelnik Edin Delić, voditeljica Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH Safija Malkić i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog Hasiba Saračević.

Organizator događaja bio je Odjel za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog. Srebrenički inferno izveli su Gradski vokalni ansambl “Bosanke”, Vokalni ansambl “Iskre”, Gradski volakni ansambl “Tuzlanke”, Ženski hor “Učo”, Gradski mješoviti hor Živinice. U programu su učestvovali hor “Nur” iz Čelića, glumac Mirza Salihović, Alma Poljić-Alić i Semir Spahić.

Domaćin događaja bio Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Puračić. Učesnici u performansu bili su iz Lukavca, ali i brojnih drugih gradova sa područja Muftiluka tuzlanskog i šire.