U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari u srijedu, 6. jula 2022. godine, održan je završni sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica.

Sastansku su prisustvovali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferovići, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, predsjednik i članovi Organizacionog odbora.

Konstatovano da je sve spremno za obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima.

– Sve je spremno za obilježavanje 27. godišnjice genocida. Zahvaljujem se članovima Organizacionog odbora i svima koji su pomogli na bilo koji način da organizacija i obilježavanje protekne u najboljem redu – rekao je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je kazao da se s posebnim osjećanjima pripremamo da klanjamo dženazu šehidima na šehitlucima u Potočarima.

– Danas smo na ovom časnom mjestu da sagledamo stepen obavljenih poslova jer smo blizu održavanja komemoracije i klanjanja dženaze žrtvama genocida. Nadam se da ćemo velikim skupom i dostojanstveno obilježiti dvadeset i sedmu godišnjicu. Bit će to još jedan pečat odlučnosti i snage našeg naroda da istrajemo na putu istine i ostvarenja pravde, na putu očuvanja zaloga naših šehida, svih boraca za slobodu i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. S posebnim osjećanjima se pripremamo da klanjamo dženazu šehidima na šehitlucima u Potočarima. Učinit ćemo to istinskom snagom našeg duha koji ojača u danima bajrama. Bajram-namaz ćemo klanjati s učesnicima Marša mira. Osjećamo to svojim dugom i to će biti prilika da se zahvalimo svim sudionicima Marša mira koji na taj način doprinose jačanju istine – kazao je muftija Fazlović.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je riječi podrške članovima Organizacionog odbora.

– Danas smo dobili izvještaje da su pripreme završene i da možemo očekivati da godišnjica bude obilježena dostojanstveno i skrušeno. Ovu godišnjicu dočekujemo kada je na snazi Zakon o zabrani negiranja genocida. Taj zakon, koji je dobar za sve u BiH, nije još u potpunosti isključio, ali je smanjio negiranje genocida. To je nešto što vodi katarzi, izgradnji multietničkog društva, obnovi povjerenja i izgradnji zajedničkog života. Druga stvar je sam Memorijalni centar koji će čuvati sjećanje na žrtve genocida. Želim da imamo Memorijalni centar koji priliči ogromnoj žrtvi – rekao je Džaferović koji je pružio podršku radu Memorijalnog centra.

Džaferović je govorio i o sigurnosnom aspektu obilježavanja godišnjice genocida.

– Treća stvar o kojoj želim da govorim jesu primjedbe koje sam čuo na ponašanje pripadnika MUP-a RS-a i njihov odnos prema Memorijalnom centru i povratnicima. Pozivam sve međunarodne organizacije, državne institucije da se ne dozvoli da se na bilo koji način šikanira Memorijalni centar i povratnici – poručio je Džaferović.

Na prethodnoj sjednici Organizacionog odbora usvojen je konačan program obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe BiH za kolektivnu dženazu 11. jula identifikovano je 50 žrtava genocida.