Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini u saradnji s Centrom za dijalog Vesatijja i Muftijstvom tuzlanskim realizirala je u ponedjeljak, 20. juna 2022. godine, u Tuzli drugi dio seminara „Islamska zajednica u suočenju sa ideologijama različitih organizacija i grupa“.

Predavač na seminaru je bio dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema IZ u BiH od 1993. do 2012., a tema njegovog predavanja je bila „Ideologija tekfira“. Dr. Cerić je govorio o povijesti nastanka ideologija i različitih percepcija poimanja vjere, te iskustvima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i muslimanskog svijeta sa ideologijom tekfira i drugim ideologijama.

Seminaru je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Muftija se zahvalio Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta i Centru za dijalog Vesatija na organiziranju seminara. Govorio je o značaju institucionalnog djelovanja Islamske zajednice naspram ove pojave. Zahvalio se dr. Ceriću i svim učesnicima na njihovim predavanjima u okviru seminara, te je naglasio važnost izuzetno dobre diskusije koja je uslijedila nakon izlaganja.

Direktor Centra za dijalog Vesatija dr. Senad Ćeman ovom prilikom je predstavio rad Centra, te ciljeve ovog seminara. Moderator je bio hafiz Nedžad Vehabović, koordinator za rad s nevladinim organizacijama Muftijstva tuzlanskog.

Seminaru su prisustvovali mr. Medina Mehmedović Mulalić, voditeljica Odjela za saradnju sa državnim institucijama i nevladinim organizacijama u Upravi za vanjske poslove i dijasporu, dr. Mensur Husić rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, imami, koordinatorice odjela za brak i porodicu i vjeroučiteljice iz deset medžlisa Muftijstva tuzlanskog.

U srijedu, 8. juna 2022. godine, održan je prvi dio seminara na kojem su izlagači bili dr. Nihad Čamdžić, dr. Senad Ćeman i mr. Medina Mehmedović Mulalić.