Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstvo tuzlansko, u ponedjeljak 20. septembra 2021. godine, organizovali su seminar za glavne imame, imame i muallime s područja Muftiluka tuzlanskog.

Na početku seminara, koji je održan u Centru za mlade u Tuzli, obratio se muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Muftija Fazlović je kazao da je mekteb jedan od najznačajnijih društvenih i kulturno-obrazovnih fenomena u muslimanskoj povijesti.

“Muslimani su na ovim prostorima uložili mnogo truda da se mekteb sačuva, te se neprestano težilo reformi i unaprjeđenju mektebskog rada. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je od Agresije do danas imala nekoliko prepoznatljivih i progresivnih dionica u razvijanju mekteba. U tome su sudjelovali svi u Islamskoj zajednici. Ali, valja ukazati na posebnu ulogu naših muallima, kao i glavnih imama koji su intenzivno vezani za rad muallima i naše mektebe”, kazao je muftija Fazlović.

Direktor Ismail-ef. Smajlović je kazao kako je ovaj seminar, koji se realizuje u okviru manifestacije “Dani mekteba”,  prilika da se razmijene iskustva u vezi s mektepskom poukom. Istakao je važnost iskustva koje je donijela pandemija korona virusa kada je i u mektebima bilo neophodno primijeniti sistem učenja na daljinu.

“Cilj nam je da u svim nivoima društvenog života imamo čestitu osobu. Od mektebskog uzrasta mi započinjemo organizirano poučavanje pokušavajući da primjerenom metodologijom postižemo najbolje rezultate. Muallimi intenzivno promoviraju islamske vrijednosti koje odgajaju i razvijaju čestitu osobu”, kazao je direktor Smajlović naglasivši potrebu, koju u procesu globalizacije nameće digitalizacija, da se u mektebima još intenzivnije razvija predškolski odgoj.

O kontinuitetu mektebske pouke, izazovima, promociji i afirmaciji mekteba u društvu govorio je dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mektebsku pouku i mlade. Glavni imam MIZ Kalesija Muharem-ef. Mešanović govorio je o primjeni i korištenju Ilmihala 1, 2, 3 za prvi, drugi i treći nivo mektebske pouke. Hafiz dr. Edin-ef. Peštalić, imam Džamija Kralj Abdullah u Tuzli, imao je izlaganje o primjeni Nastavnog plana i programa mektebske pouke a Jasmin-ef. Begunić, imam u džematu Ćehaje u Srebreniku, o primjeni i korištenju mektebske pedagoške dokumentacije.

Tokom seminara je istaknuto da je Muftijstvo tuzlansko pripremilo Instrumentarij za evaluaciju mektepske pouke u medžlisima Muftijstva tuzlanskog (2015-2020). Očekivanja su da će sveobuhvatna analiza i evaluacija dosadašnjeg mektepskog rada biti važna pretpostavka za unaprjeđenje kvaliteta mektebske pouke.

Seminar je vodio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić, a nakon uvodnih izlaganja, prisutni su svojim sadržajnim diskusijama dali doprinos uspješnosti ovog seminara.