U Sarajevu je od 1-3. juna 2021. godine održan seminar “Osnove predbračnog i bračnog savjetovanja”, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice (IZ), Centra za dijalog Vesatijja i Javne ustanove (JU) Porodično savjetovalište KS. Seminar je bio namijenjen voditeljima i voditeljicama i članovima stručnih timova savjetovališta za brak i porodicu koji djeluju pri medžlisima Islamske zajednice. S područja Muftiluka tuzlanskog na seminaru su učestvovali predstavnici savjetovališta u medžlisima Tuzla, Živinice, Brčko i Puračić.

– Porodica je danas izložena velikim problemima i brojnim negativnim uticajima – kazao je ovom prilikom je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Istakao je važnost uloge i značaja braka i onoga što on u islamu predstavlja, te da ga posebno raduje činjenica da se održavaju seminari upravo o ovim temama.

– Poslanik Muhammed, a.s., je rekao da su brak i porodica njegov sunnet, njegova tradicija, njegova praksa i na taj način ukazao da nije put zajednice da se ona razvija van porodice i van braka, institucije koja je za nas jako važna i bitna. Izuzento je bitno da svi imamo tu percepciju ispred sebe i da želimo, sarađujući sa državnim ogranima, da pokušamo biti što više involvirani u probleme našeg društva i naše zajednice jer svi nosimo odgovornost za brak i porodicu – podsjetio je reisu-l-ulema.

Dodao je da porodice nema bez braka i da je to za muslimane jasna stvar.

– Porodica je ljudsko stanište i skoro bismo mogli kazati da nema odrastanja van porodice. Čak i ona djeca koja su zbrinuta u domovima, i oni imaju svoju porodicu, ti domovi su njihova porodica. Kao i svaka ćelija društva, i porodica ima svoje lice i naličje, ima onu dobru stranu, ali ima i ono što je pogađa, a to su različite bolesti na koje trebamo obratiti pažnju i koje trebamo liječiti i pokušati pomoći u njihovom rješavanju. Kada je u pitanju Islamska zajednica, ona je naravno imala svoj put razvoja i nekada je bila nemoćnija da neke stvari uradi, ali evo, ona pomalo dolazi sebi i razvija ovakve programe za koje sam siguran da ih treba podržavati – istakao je reisu-l-ulema.

Kazao je da možda u početku ne možemo sagledati sve što je ispred nas, ali ako budemo napravili dobru koordinaciju između uposlenika unutar Islamske zajednice, možemo doprinijeti da problemi koji se pojavljuju u bračnim zajednicama budu prevaziđeni i riješeni.

– Porodica je danas izložena velikim problemima i dosta je negativnih uticaja i to nam govori da se svi trebamo što više ujediniti da doprinesemo na tom polju, onliko koliko možemo. Mislim da je jako važno da se koordinira ovaj rad i da se stalno izmjenjuju iskustva i da se što češće okupljate, jer su u ovom poslu iskustva puno važnija od neke teorije. Islamska zajednica će nastaviti sa ovim dokle god Allah, dž.š., bude htio, i to je uvijek tako, ali želim kazati da ćemo nastaviti da ovo pratimo na svaki mogući način. Zajednica se uvijek oslanjala na entuzijazam njenih uposlenika. Važno je udariti temelje za one koji će doći poslije nas i da Zajednica raste, da pomažemo našim porodicama i našim ljudima koji stupaju u brak – poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Kazao je da danas postoji puno strahova od ulaska u brak, razvoda brakova, kao i loših iskustava u bračnim zajednicama, ali je poručio kako je velika blagodat u porodici.

– Svaki dan u namazima donosimo salavate na Muhammeda, a.s., i njegovu porodicu, na Ibrahima, a.s., i njegovu porodicu i ona je u namazu spomenuta zato što je ona jako bitna i važna, toliko je važna da je spomenuta u našim molitvama. Nema porodice bez blagoslova, jer ako blagoslov ne postoiji, porodica je u krizi i zbog toga je jako važno stalno naglašavati da je u biti vjere porodica – poruka je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića.