U subotu, 26.11.2022. godine u mektepskim prostorijama gradskog džemata Banovići održan je jednodnevni seminar za imame i vjeroučitelje Medžlisa IZ Banovići o kreativnim nastavnim tehnikima.

Predavači na seminaru bili su dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, Zumra Šahović i Izet Numanović, stručni saradnici u Pedagoškom zavodu TK.

U uvodnom dijelu ovog seminara obratio se glavni imam MIZ Banovići mr. Sead-ef. Mrahorović te je ukazao na važnost koordinacije imama/muallima sa vjeroučiteljima na razmjeni iskustava iz mekteba i škole, a sve u svrhu efikasnijeg i efektivnijeg organizovanja procesa mektebske pouke.

Dr. Mensur-ef. Husić je u svom obraćanju predstavio rezultate instrumentarija o vrednovanju mektebske pouke za period 2015-2020 za područje MIZ Banovići. Posebno je pozvao imame/muallime i vjeroučitelje da se još temeljitije angažiraju na većem upisu djece u naše mektebe.

Predstavnici Pedagoškog zavoda TK upoznali su prisutne sa najnovijim tehnikama u procesu nastave sa posebnim akcentom na njihovu primjenjivost na nastavi vjeronauke u školama kao i mektebske pouke u našim mektebima.

Nakon toga održana je radionica u kojoj su učešće uzeli svi prisutni predstavljajući po jednu od tih nastavnih tehnika. Zaključak prisutnih na ovom seminaru jeste da je ovakav vid edukacije imama/mualima i vjeroučiutelja veoma koristan i potreban s obzirom da je proces obrazovanja i odgoja veoma živ i dinamičan sa puno izazova i novih pristupa.