Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstvo tuzlansko organizirali su u četvrtak 9. decembra 2021. godine seminar za nastavnike islamske vjeronauke s područja Muftiluka tuzlanskog.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović obratio se ovom prilikom vjeroučiteljima te je govorio o važnosti odgoja i obrazovanja djece i ulozi koju u tome imaju vjeroučitelji. Podsjetio je da su naši najveći alimi u prvoj polovini dvadesetog stoljeća bili vjeroučitelji te da je i danas iznimno značajna uloga nastavnika islamske vjeronauke u odgoju i podučavanje islamu novih generacija.

O primjeni grafike u nastavi islamske vjeronauke govorio je dr. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta. Nastavnici islamske vjeronauke između misije i profesije bila je tema o kojoj je govorio dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog. Metodičke izazove u nastavi islamske vjeronauke predstavio je mr. Alem Dedić, nastavnik islamske vjeronauke.

Prisutnima se obratio i rukovodilac Službe za administrativne i pravne poslove Muftijstva tuzlanskog Muamer Zukić.

Seminar su u Centru za mlade u Tuzli pratili predsjednici aktiva vjeroučitelja i manji broj nastavnika islamske vjeronauke dok su ostali nastavnici imali priliku seminar pratili online.