S ciljem unaprjeđenje uslova za izvođenje nastave Islamske vjeronauke na području Muftijstva tuzlanskog, tokom ove školske godine, bit će opremljeno 20 kabineta za vjeronauku – 10 kabineta u školama u Federaciji BiH i 10 kabineta u entitetu RS.

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Muftijstvo tuzlansko, organizovali su, 7. oktobra u Tuzli, seminar za sve nastavnike Islamske vjeronauke sa područja Muftijstva tuzlanskog.

Seminar je organizovan u okviru saradnje sa Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona, a otvorio ga je Izet Numanović, predstavnik Pedagoškog zavoda TK. Prvo predavanje je održao Sead Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, koji je govorio o primjerima discipline iz Poslanikovog života. O važnosti discipline u radu, na osnovu prakse u osnovnoj i srednjoj školi, govorile su vjeroučiteljice Nedžmija Hadžić i Almedina Imširović. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e, održao je predavanje o disciplini u nastavi.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju vjeroučiteljima istakao da su za misiju podučavanja islamu važni sposobnost, usavršavanje, razmjena iskustava i stalno obnavljanje volje. Sa obnavljanjem naše slobode devedesetih godina obnovljene su i mnoge naše djelatnosti pa i vjeronauka, koja je u sistemu obrazovanja, u prvoj polovini dvadesetog stoljeća, bila jako razvijena, podsjetio je muftija Fazlović. Tada su vjeronauku predavali veliki alimi kao što je dr. Abdurahman Čokić i mnogi drugi.

U 126 osnovnih i 37 srednjih škola na području Muftijstva tuzlanskog Islamsku vjeronauku predaje 178 vjeroučiteljica i vjeroučitelja.

S ciljem unaprjeđenje uslova za izvođenje nastave Islamske vjeronauke na području Muftijstva tuzlanskog, tokom ove školske godine, bit će opremljeno 20 kabineta za vjeronauku – 10 kabineta u Federaciji BiH i 10 kabineta u entitetu RS.

Tokom ovog seminara realizovane su i radionice, a vjeroučitelji su uzeli aktivno učešće u diskusiji o temama koje se tiču njihvog rada i misije.

semiar vjeroucitelji 2017 3