U Sarajevu je od 16. do 18. decembra 2022. godine održan šesti seminar Savjetovališta za brak i porodicu pod nazivom “Cjeloživotno učenje i samorazvoj” u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Suorganizatori ovog seminara su Kantonalna Javna ustanova (KJU) “Porodično savjetovalište” Sarajevo, Centar za dijalog Vesatijja i Centar za lično i profesionalno usavršavanje (CLPU).

Seminar je namijenjen voditeljima/cama i članovima stručnih timova savjetovališta za brak i porodicu koji djeluju pri medžlisima Islamske zajednice.

U petak, 16. decembra 2022. godine, u večernjim satima otvoren je seminar u prisustvu dr. Safije Malkić, voditeljice Odjela za brak i porodicu.

Dr. Safija Malkić je iskazala dobrodošlicu učesnicima i učesnicama seminara, te dala osvrt na realizirane aktivnosti i rezultate.

Istakla je da je ovo šesta po redu edukacija u nizu planiranih edukacija za angažirane u projektu savjetovališta za brak i porodicu. Podsjetila je da je na prethodnim seminarima tretirano predbračno, bračno i porodično savjetovanje, kao i detekcija i prevazilaženje problema, te da je ovim-šestim seminarom na svojevrstan način zaokružena jedna cjelina.

Dr. Malkić je pohvalila rad voditelja/ica i članova stručnih timova savjetovališta za brak i porodicu u proteklom periodu i uputila preporuke za intenziviranje aktivnosti u cilju unapređenja i jačanja Savjetovališta za brak i porodicu.

Referat o realiziranim aktivnostima i postignutim rezultatima prezentovala je prof. Lejla Bešo-Haskić, voditeljica Savjetovališta za brak i porodicu MIZ Travnik, potom je uslijedila diskusija.

Drugog i trećeg dana seminara učesnici su imali priliku slušati predavanja i učestvovati u radionicama, praktično rješavati slučajeve i razmjenjivati iskustva, te jačati kompetencije.

Predavači su bili eminentni profesori i stručnjaci iz oblasti teologije, psihologije i psihoterapije.

Prvi dan seminara predavanja i radionice iz oblasti psihologije i psihoterapije održala je Dženana Kuluglija, psihologinja i porodični psihoterapeut.

U drugom dijelu dana učesnici i učesnice seminara prisustvovali su Okruglom stolu povodom 110 godina od rođenja Husein-ef. Đoze u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu. Ovom prilikom dr. Safija Malkić izlagala je referat o temi “Brak i porodica u Đozinom mišljenju”.

Drugi dan seminara predavanja i radionice iz teološko-sociološkog aspekta održali su: dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog i dr. Ahmed Purdić, lični asistent reisul-uleme.

Zatvaranju seminara prisustvovao je Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

On je u svom obraćanju istakao važnost postojanja i djelovanja ove ustanove unutar Islamske zajednice, kao i značaj do sada ostvarenih rezultata, te u ime Rijaseta i Uprave za vjerske poslove prenio riječi podrške daljem razvoju Projekta i radu voditelja i voditeljica i savjetnika u savjetovalištima za brak i porodicu.

Naglasio je da je riječ o projektu koji ima kapacitet da u perspektivi bude jedan od najplemenitijih projekata, čija se vrijednost odgleda u činjenici da je direktno usmjeren na porodicu.

Učesnici seminara izrazili su veliko zadovoljstvo u pogledu ove edukacije, kazavši im će im ovaj seminar biti od izuzetnog značaja za nastavak njihovog efikasnijeg i kvalitetnijeg djelovanja na terenu.

Svrha Savjetovališta jeste rad na promociji islamskog braka, jačanju i unapređenju sklada u bračnoj zajednici, rad na unutarporodičnom razumijevanju i pomoći u uspostavljanju harmoničnog odnosa između roditelja i djece, uz stručnu i profesionalnu pomoć kompetentnih i ovlaštenih osoba.

Podsjećamo, Uprava za vjerske poslove priredila je i štampala Zbornik radova br. 3 “Muslimanska porodica ” Savjetovalište za brak i porodicu” u kojem su kompilirana izlaganja koja su prezentirana na seminarima “Savjetovališta za brak i porodicu” tokom 2021. godine. Zbornik radova br. 3 “Muslimanska porodica – Savjetovalište za brak i porodicu” za čitaoce je dostupan na stranici islamskazajednica.ba, pod linkom “Brak i porodica”.

(Preporod.info)