U Sarajevu je danas, pod predsjedavanjem reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, održana 34. redovna sjednica Vijeća muftija.

Na sjednici je donesena je odluka o visini nisaba za slijedeća tri mjeseca 1444. hidžretske godine godine – rebi'ul-evvel, rebi'ul-ahir i džumadel-ula – pa tako nisab iznosi 9.787,00 KM, odnosno 5,007,00 eura ili 4.850,00 USD.

Također, prihvaćena je Informacija o značajnijim aktivnostima reisul-uleme i drugih članova Vijeća muftija između dvije sjednice, te usvojen Prijedlog vaktije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za područje domovinskih zemalja i dijaspore.

Na današnjoj sjednici su usvojeni i izvještaji Rijaseta o akciji kurbana u 2022. godini i organizaciji hadža u 1443.H./2022. godini.

Razmatran je i usvojen Prijedlog kurikuluma nastavnog predmeta Islamska vjeronauka za osnovne škole i gimnazije na području Kantona Sarajevo, uz zaključak da u svim budućim izmjenama sadržaja unutar ovog predmeta ne smije biti zaobiđena institucija Rijaseta Islamske zajednice.

Razmatrani su i usvojeni prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine, te tekuća pitanja iz nadležnosti Vijeća muftija.

Na kraju sjednice članovi Vijeća muftija su proučili Fatihu pred dušu nedavno preminulog učenjaka Jusufa Karadavija.