U Sarajevu je danas pod predsjedavanjem reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića održana 40. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na početku sjednice članovi Vijeća muftija su usvojili Informaciju o značajnim aktivnostima reisul-uleme i drugih članova Vijeća muftija između dvije sjednice Vijeća i potvrdili odluke i zaključak s 24. i 25. telefonske sjednice Vijeća muftija.

Zatim su na sjednici razmatrani i usvojeni Izvještaj o radu Vijeća muftija za 2023. godinu, Izvještaj o radu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu i Izvještaj o finansijskom poslovanju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu.

Također su razmatrani i usvojeni Nacrt pravila o izmjenama i dopunama Pravila o ustanovama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Izvještaj o zekatu na poljoprivredne proizvode u 2023. godini, Izvještaj o mektepskoj pouci Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u 2022/2023. mektepskoj godini i Izvještaj iz nadležnosti Odjela za brak i porodicu.

Na današnjoj sjednici Vijeće muftija dalo je instrukciju za rad Komisiji za izračun Takvima za 1446. god. po H., odnosno 2025. godinu. Također, je predložilo dva člana u Programski savjet Media centra Islamske zajednice.

Članovi Vijeća muftija upoznati su sa aktivnostima vezanim za proces reforme u visokom obrazovanju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su, također, usvojeni prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine, te su razmatrana i druga tekuća pitanja iz nadležnosti Vijeća muftija.