U sarajevskoj Vijećnici održana je dvodnevna međunarodna naučna konferencija “Pravne i političke posljedice Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. godine”. 

Konferenciju je organizirao Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla u saradnji s Institutom za istraživanje genocida Kanada, Institutom za istraživanje zločina Univerziteta u Sarajevu, Centrom za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, JU Arhiv Tuzlanskog kantona, Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod” i Udruženjem Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Trideset i šest eminentnih naučnika i istraživača iz osam zemalja, Bosne i
Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Kanade, Norveške, Australije, Velike Britanije i SAD-a, prezentirali su svoja istraživanja, te su analizirali mnoga pitanja u vezi sa Deklaracijom o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine od 9. januara 1992. godine i njenim posljedicama.

Dr. Dževad Hodžić, izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića, koji je bio spriječen da lično prisustvuje konferenciji, u svom obraćanju je istaknuo da će Islamska zajednica (IZ) uvijek podržavati nastojanje da se dođe do istine o dešavanjima u proteklom ratu jer samo iskreno suočavanje s prošlošću može biti temelj za ponovno uspostavljanje solidnog mira i povjerenja.