Javna rasprava o Nacrtu Pravilnika o službi u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini održana je 22. februara ove godine u Tuzli.

Skupu je prisustvovao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović koji je ukazao na značaj pojačanih aktivnosti koje se provode na normativnom uređenju procesa u Islamskoj zajednici. Priprema ovog pravilnika zahtijevala je stručnost i dobru upućenost u rad Islamske zajednice. Muftija je posebno naglasio važnost ovog pravilnika za službu imama i imamski poziv. U vjerskoobrazovnoj misiji Islamske zajednice učestvuju imami, muderrisi i vjeroučitelji. Imami čine blizu 60% ukupnog broja naših kadrova. Stoga je važno organizirati ovakve javne rasprave kako bi se došlo do rješenja koja će unaprijediti službu imama i općenito rad Islamske zajednice, kazao je muftija Fazlović.

Direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ u BiH Mensur Karadža je naglasio da je cilj ovog Pravilnika da se intergišu svi propisi koji se odnose na službu a koji su do sada bili sadržani u nekoliko pravilnika te da se na tom polju napravi značajan iskorak.

Izlagači na javnoj raspravi koju su organizirali Uprava za pravne i administrativne poslove Raijaseta i Muftijstvo tuzlansko, bili su i Faruk Hašimović, Bahrudin Čolo, Nihad Mehmedović i Dženan Rahmanović.

Učesnici javne rasprave, članovi Sabora IZ u BiH s područja Muftiluka tuzlanskog, glavni imami i predsjednici medžlisa te direktori ustanova, iznijeli su svoje sugestije u vezi s Nacrtom Pravilnika te su ukazali na važnost jednog ovakvog dokumenta.