U srijedu 10. novembra 2021. godine u Centru za mlade u Tuzli, u organizaciji Centra za ekologiju i energiju Tuzla i Centra za ekologiju i održivi razvoj Subotica održana je konferencija „Uloga religijskih i vjerskih zajednica u doba borbe protiv klimatskih promjena“.

Konferenciji je prisustvovao glavni imam Medžlisa Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović koji se obratio u završnom dijelu konferencije. Hafiz Huskanović se zahvalio organizatorima, uvodničarima i učesnicima, te istakao da su događaji ovog tipa od posebnog značaja jer nas potiču na promišljanja i unapređenje našeg odnos prema prirodi i ljepotama koje nam je Gospodar podario.

Uvodničari na konferenciji bili su predstavnici vjerskih zajednica. Konferencija je bila podjeljena u tri sesije. Na prvoj sesiji su govorili predstavnici Islamske zajednice. Uvodničari su bili dr.sci. Samedin Kadić, mr.sci. Ahmed Omerović, hafiz Merim-ef. Đulović. O temama iz oblasti ekologije i teologije govorili su i: protonamjesnik Srđan Radmanović, protojerej Miloš Trišić, jerej Nikola Čeketić, fra Franjo Ninić, dr. fra Marinko Pejić i mr. fra Ivan Stanić.
Konferenciji su prisustvovali koordinatori Medžlisa Tuzla, kao i tuzlanski imami.

Centar za ekologiju i energiju će izdati zbornik radova sa konferencije koji će biti dostupan u printanoj i online formi, a plan je sa ovim aktivnostima nastaviti i sljedeće godine te ih proširiti na zemlje regiona.