U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je održana konstituirajuća sjednica novog saziva Sabora Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Za predsjednika Sabora za mandatni period 2023-2027. godina izabran je Edhem Bičakčić, potpredsjednici su Mirza Šabić i Mustafa Gobeljić, dok je za sekretara Sabora izabran Faruk Hašimović.

Izboru rukovodstva i radnih tijela Sabora prethodilo je polaganje zakletve, nakon čega se sabornicima obratio i reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, koji im je uputio čestitke i poručio da trebaju da časno služe muslimanima koji su ih izabrali.

– Molim vas da svoju predanost i lojalnost ovom časnom tijelu utemeljite na vjeri u Boga, na predanosti dini-islamu, na poštivanju Ustava i na tradiciji našeg institucionalnog organiziranja, kao slobodne zajednice muslimana, u slobodnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Čuvajmo ovu našu Islamsku zajednicu, jer je ona dragulj koji ne krasi druge muslimanske narode u svijetu – kazao je reisul-ulema.

Reisul-ulema je u svom obraćanju naglasio kako Islamska zajednica mora biti neupitan zalog  jedinstva i zajedništva i da se u Sabor nikako ne unose političke razlike koje u političkom životu mogu da budu poželjne i korisne, te je kroz brojne primjere pojasnio da narod ima veliko povjerenje u svoju Zajednicu.

Ovom prilikom podsjetio je i da Bošnjaci u svojoj domovini stalno žive u prilikama koje im nisu naklonjene, i da se neprestano suočavaju s prijetnjama koje mogu ugroziti mir i dovesti u pitanje teško stečenu slobodu.

– Ovo je vrijeme kada treba jasno da kažemo, sebi i drugima, da su životi svakog od nas garancija cjelovitosti, nezavisnosti i suvereniteta naše domovine, kao i slobode i pojedinačnih i kolektivnih prava svakog njenog građanina na svakom pedlju ove lijepe zemlje – poručio je reisul-ulema Kavazović.

Jasno je istakao da su Bošnjaci samosvojan, autentičan evropski narod, duboko ukorijenjen u evropskom tlu, s evropskim identitetom i tradicijom, ništa manje vrijednom u odnosu na druge evropske narode.

– Mi smo  muslimani, sa svojom autentičnom tradicijom življenja islama, u zajedništvu s drugim vjerama i tradicijama. Nas zajedničkom životu, miru i toleranciji, niko ne treba podučavati. Drugi bi mogli od nas o tome učiti. Mi smo, kao zajednica muslimana, istodobno politički jasno i bezrezervno opredijeljeni za demokratsko sekularno uređenje države, po načelima modernih zapadnih demokratskih država. Opredijeljeni smo za euro-atlantski put integriranja u zajednicu evropskih država i NATO saveza, i to podržavamo. Mi želimo multietničku, multikonfesionalnu modernu državu Bosnu i Hercegovinu, uspostavljenu na principima demokratije i vladavine prava. Želimo da se u takvoj Bosni i Hercegovini poštuju sve religije podjednako, kao i prava svakog čovjeka, na temelju evropskih principa o pravima i slobodama svakog pojedinca – kazao je reisul-ulema.

Dodao je da se o unutrašnjem uređenju Bosne i Hercegovine trebaju dogovarati naši političari, ali da „ono oko čega nema razgovora i nema dogovaranja jeste cjelovitost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, i njen demokratski i multietnički karakter“.

– Mi vjerujemo da ova zemlja ima dovoljno prijatelja i na Istoku i na Zapadu koji podržavaju ovakva naša opredjeljenja. Odlučno odbacujemo da bilo koji dio ove zemlje pripada bilo kojem narodu ekskluzivno, niti bilo kojoj politici ili ideološkom svjetonazoru. Svaka njena stopa, svaka rijeka i planina, svaki grad i svaki spomenik kulture podjednako pripadaju svakom njenom građaninu. Naša vizija Bosne i Hercegovine jeste da Gazi Husrev-begova džamija, Baščaršija, Žitomislići, Samostan u Fojnici, Bobovac, Gošćanski stećak i svi drugi sakralni i kulturni spomenici podjednako pripadaju svim građanima ove zemlje – kazao je, između ostalog, reisul-ulema.

Nakon konstituirajuće, bit će održana i prva radna sjednica novog saziva Sabora Islamske zajednice.

(MINA)