Naučna konferencija “140 godina od rođenja Muhameda Seida Serdarevića” je održana u subotu, 19. novembra 2022. godine, u amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Konferencija je održana u organizaciji Muftijstva zeničkog, Medžlisa Islamske zajednice Zenica i Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici a na temelju Tezkiretname – programa institucionalnog obilježavanja godišnjica rođenja istaknutih ličnosti. Muhamed Seid Serdarević, spada u prvu kategoriju ovog programa zajedno sa ličnostima koje imaju najširi i opći značaj za islam, muslimane i Islamsku zajednici u Bosni i Hercegovini u cjelini kao i ličnosti kod kojih je doprinos bio integralnog karaktera.

Naučnu konferenciju je otvorio muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarevića koji je poručio da je Serdarević jedna od naših blistavih zvijezdi, koji je svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u intelektualnoj historiji i kulturnoj historiji Zenice i Bosne i Hercegovine. “Priča o Serdareviću i drugim velikanima nam je važna zbog budućnosti, ne zbog sadašnjosti ili prošlosti” – poručio je muftija Dizdarević.

Izlagači na ovoj konferenciji su bili muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević, muftija tuzlanski dr. Vahid Fazlović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini prof. dr. Dževad Hodžić, dekan IPF u Zenici prof. dr. Muharem Adilović, rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Jusuf Duraković, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK prof. dr. Spahija Kozlić, prof. dr. Nusret Isanović, hafiz dr. Elvir Duranović, dr. Edin Veladžić, prof. dr. Ajdin Huseinspahić, hafiz doc. dr. Safet Husejnović, dr. Ahmed Purdić, mr. Sumedin Kobilica i mr. Ilma Delić. Moderatori panel diskusija bili su: glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica, doc. dr. Nihad Čamdžić i doc. dr. Muamer Neimarlija.

Akaidska učenja u opusu Muhameda Seida Serdarevića

U svome izlaganju o temi Akaidska učenja u opusu Muhameda Seida Serdarevića, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef.  Fazlović je kazao da među prvim bošnjačkim alimima koji su se istakli na planu izučavanja i prezentiranja islamskih nauka na našem jeziku, zapaženo mjesto pripada Muhamedu Seidu Serdareviću. Njegova djela i tekstovi iz fikha, akaida, ahlaka i povijesti islama predstavljala su dragocjen doprinos reformama ondašnjeg obrazovanja u medresama i mektebima, a neki udžbenici ovog autora ni decenijama kasnije nisu gubili na aktuelnosti.

“Muhamed-ef. Serdarević je itekako držao do reformatorskog i obnoviteljskog naslijeđa zasnovanog na tokovima mišljenja najistaknutijih učenjaka moderne muslimanske epohe. Istovremeno, pronicljivost i istančan osjećaj za potrebe u tadašnjoj domaćoj vjerskoj teoriji i praksi, utjecali su na njegova djela u oblastima islamskih nauka čiji su sadržaji čvrsto oslonjeni i na izvore klasičnog muslimanskog naukovanja.

I svoje akaidske radove ovaj učenjak je pisao bazirajući ih na jasnim hanefijsko-maturidijskim postulatima, uz primjenu savremenog pedagoško-metodološkog i apologetskog stila u njihovom prezentiranju. Ukazat ćemo na nekoliko njegovih zapaženih studija koje su doprinijele da nauka kelama na samom početku prošlog stoljeća dobije svoje prve obrise na bosanskom jeziku”, kazao je muftija Fazlović te je naglasio da se već 1905. godine, Serdarević upušta u ambiciozniji projekt objavljivanja, za to vrijeme opsežnog, povijesno-teološkog djela Kratka povijest islama.

“Ova, pored nekoliko drugih njegovih studija (Usul dinijje i Istinitost Božijeg bivstva), ima zapaženu vjersko-teološku vrijednost jer su, u okvirima kazivanja o Allahovim vjerovjesnicima, izložena i zanimljiva akaidska učenja o temama kao što su: čovjekova potreba za vjerom, iman i kufr, hidajet i dalalet, mu'džize Božijih vjerovjesnika, trajne pouke i univerzalne vrijednosti… Na desetak uvodnih stranica djela, autor je veoma razgovijetno a zavidnim intelektualnim stilom, dao objašnjenja načela islamskog vjerovanja, s naglaskom na svrhu stvaranja čovjeka, mogućnosti ljudske spoznaje transcedentnih istina, dokaze vjerovanja u jednog Boga… Argumentirano i veoma uvjerljivo elaborirao je pitanja o mogućnostima, ali i granicama spoznaje ljudskog razuma, kao i o nužnosti Božije objave i misije Njegovih poslanika, odabranih ”viših umova” koji su ljudima potrebni kao ”putokazi pravom vjerovanju u Boga i u Onaj svijet”,” kazao je između ostalog tokom svog izlaganja muftija Fazlović.

Manifestacija obilježavanja godišnjice rođenja rođenja Muhameda Seida Serdarevića

Naučna konferencija “140 godina od rođenja Muhameda Seida Serdarevića” centralna je manifestacija institucionalnog obilježavanja godišnjice rođenja ove istaknute ličnosti, koju organiziraju Muftijstvo zeničko i Medžlis Islamske zajednice Zenica.

Obilježavanje će biti završeno 8. decembra svečanom akademijom u Sultan Ahmedovoj džamiji učenjem hatma-dove, a isti dan će biti dodijeljeno i Priznanje “Muhamed Seid Serdarević” za 2022. godinu.

(mizzenica.ba/Muftijstvo tuzlansko)