Promocija knjige „Ptice bijele“ autorice Naze Mehmedović-Salkić održana je u srijedu 23. februara 2022. godine u Behram-begovoj medresi. O knjizi su govorili profesor Osman Halilović, profesorica Esma Kapetanović, profesorica Emina Hatunić i autorica Naza Mehmedović-Salkić.

Promociji su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, direktor Biblioteke „Behram-beg“ Admir Muratović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović, članovi Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur Husić, Muamer Zukić i Muhamed Hasanspahić, ulema i gosti.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju istakao časnu ulogu muslimanki od vremena Muhameda, s.a.v.s., i njegovih ashaba, pa do današnjeg vremena i emaneta koji u porodici i društvu imaju muslimanke u Bosni i Hercegovini.

„Naše majke i sestre u porodicama, mahalama, džematima, gdje god da su bile one su dostojnu ulogu obavile. Često razgovaramo o hrabroj borbi za istinu i pravdu naših majki Srebrenice i Podrinja. Majka je posebna, a pored majke tu su supruge, sestre i kćeri naših šehida koje nastavljaju borbu majki Srebrenice“, kazao je muftija Fazlović te je istakao važnost svijesti o našem zajedništvu, džematu, Zajednici, društvu i domovini Bosni i Hercegovini. Mufija je ukazao i na važnost knjige „Ptice bijele“, te vrijedan rad Naze Mehmedović-Salkić kao uposlenice Behram-begove medrese i Muftijstva tuzlanskog.

Organizatori promocije su Behram-begova medresa i Biblioteka „Behram-beg“, a upriličena je povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Admir Muratović, direktor Biblioteke Behram-beg, koja je i izdavač ove knjige, ukazao je na važnu činjenicu o sve većem broju knjiga koje se objavljuju a govore o onome što su Bošnjaci proživjeli tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Promotori su u svojim obraćanjima istakli da se radi o knjizi s kojom smo dobili još jedno potresno podrinjsko svjedočanstvo. Ova knjiga daje nemjerljiv pečat kulturi sjećanja Bošnjaka o vremenu Agresije na Bosnu u Hercegovinu. Ova knjiga je stvarna životna priča same autorice, ali i njezinih najbližih, koji jedno po jedno napuštaju ovaj svijet. Posebno je to svjedočanstvo o Nazinom saburu u teškim životnim okolnostima.

Cilj autorice, kako je i sama kazala, bio je sačuvati od zaborava trenutke sreće, patnje, boli, ljubavi, sačuvati sjećanja na jedno okrutno vrijeme i ljude iz njenog bližeg i daljeg okruženja i podijeliti istinu o tom vremenu u ovoj knjizi.

Naza Memedović-Salkić rođena je 1963. godine od oca Hazima i majke Halide-Hanife Mehmedović u Bećirovićima općina Zvornik. Osnovnu školu je završila u Kamenici a Srednju ekonomsku školu u Zvorniku. Početak Agresije na Bosnu i Hercegovinu zatekao ju je u Hortucima, Gornja Kamenica, gdje se nekoliko godina ranije udala za Halida Salkića. Prvih deset mjeseci Agresije provela je u Kamenici s ostalim stanovnicima ovog i okolnih mjesta. U ranim jutarnjim satima 31. januara 1993. godine prešla je na slobodnu teritoriju u naselje Baljkovica, a zatim u Međeđu, pa u Tuzlu. Krajem 1993. godine, nakon ponovnog pokretanja rada Behram-begove medrese počinje raditi u ovoj školi i Muftijstvu tuzlanskom na poslovima računovođe. Živi u Dubnici kod Kalesije i predsjednica je Aktiva žena džemata Dubnica. Naza Mehmedović-Salkić piše pjesme i kratke priče. U 2018. godini priredila je “Porodično stable porodice Mehmedović”, a u decembru 2020. godine objavljena je njena knjiga “Ptice bijele”.