Redovna sjednica Muftijstva tuzlanskog održana je u četvrtak 7. septembra 2023. godine.

Na sjednici je usvojen plan aktivnosti povodom početka mektepske i vjeronaučne 2023/24. godine. Jedna od aktivnosti na tom planu je seminar za glavne imame i muallime u organizaciji Uprave za vjerske poslove i Muftijstva tuzlanskog te seminar Muftijstva tuzlanskog za imame i muderrise iz oblasti podučavanja Kur'ani-kerimu.

Na sjednici je usvojena Odluka o raspisivanju Konkursa za dodjelu priznanja i nagrade „Redžep-ef. Muminhodžić“ za 2022/23. mektepsku godinu. Nagrada se dodjeljuje muallimima/muallimama koji su ostvarili izuzetne rezultate u mektepskoj pouci.

Usvojen je okvirni plan edukativnog programa „Škola Kur'ana“ na području Muftiluka tuzlanskog. Radi se o programu podučavanja Kur'ani-kerimu u okviru kojeg se izučavaju arapsko pismo (sufara), tedžvid, tilavet i hifz a realizira se tokom cijele godine.

Razmatran je i usvojen plan realizacije programa „Kurs islama“ u medžlisima Biljeljina, Janja, Teočak i Čelić. Predavanja će tokom mjeseca septembra, oktobra i novembra održati ugledni alimi na teme iz oblasti islamistike, historije i kulture Bošnjaka.

Razmatran je i usvojen plan realizacije programa „Putevima dobra“ u medžlisima Tuzla, Brčko, Gračanica, Srebrenik i Živinice. Riječ je o projektu kojeg je Mreža mladih Muftijstva tuzlanskog započela 11. marta 2021. godine u Centru za mlade Tušanj (Tuzla) gdje se svakog četvrtka održavaju predavanja, diskusije i druženja mladih, studenata fakulteta u Tuzli koji dolaze iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Kroz ovaj projekat do sada je prošlo nekoliko stotina mladih a njegova realizacija od ove godine je planirana i u drugim medžlisima.

Članovi Muftijstva tuzlanskog upoznati su sa zahtjevima o novim uvakufljenjima u Medžlisu IZ Kalesija te su data mišljenje u vezi s vakufskim i drugim predmetima u medžlisima Puračić, Modriča, Kalesija, Zvornik, Živinice i Gradačac.

Na sjednici je usvojen prijedlog distribucije namjenskih sredstava medžlisima za projekte Mreže mladih i Odjela za brak i porodicu.

Razmatrana su i druga pitanja iz domena rada Muftijstva tuzlanskog.