Sarajevo, 04. juli 2015. (MINA) – Danas je u Sarajevu održana sjednica Sabora Islamske zajednice kojom je predsjedavao predsjednik Sabora Hasan Čengić. Sjednici Sabora pored reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića prisustvovale su i muftije kao i brojne zvanice i predstavnici iz javnog i političkog života. 

Na današnjoj sjednici Sabor je podržao Fetvu Vijeća muftija o genocidu nad Bošnjacima, muslimanima, u Srebrenici,  te usvojio Deklaraciju Sabora IZ o genocidu nad Bošnjacima, muslimanima, u Srebrenici.

Na sjednici je također potvrđeno je imenovanje novog direktora Uprave za nauku i obrazovanje dr. Enesa Karića na period od četiri godine, a imenovane su i saborske komisije.

Jedno od pitanja koje je danas razmatrano bio je Pravilnik o reisu-l-ulemi Islamske zajednice. Naime, prema ovom pravilniku Reisu-l-ulema ima pravo na korištenje titule bivši reisu-l-ulema nakon kraja mandata odnosno izbora novog reisu-l-uleme, umjesto dosadašnjih različitih imenovanja ove titule poput prethodni, emeritus i slično, te pravo na zahtjev u roku od 60 dana da bude raspoređen na jedno od slijedećih mjesta: savjetnik ili izaslanik na prijedlog Reisu-l-uleme, uposlenik u nastavnim i naučno-istraživačkim ustanovama sve do sticanja uvjeta za mirovinu. Reisu-l-ulema se prema ovom pravilniku nakon smrti ukopava u haremu Gazi Husrev-begove džamije, osim ako je oporukom drukčije utvrđeno.

(rijaset.ba)