Svečana i radna sjednica Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla održana je u petak 10. februara 2023. godine. Sjednicom je predsjedavao prof. dr. Amir Karić, predsjednik IO Medžlisa IZ Tuzla. Povod održavanja svečane sjednice je obilježavanje 15. februara, datuma kada je 1572. godine nastala Gazi Turali-begova vakufnama.

Muftijstvo tuzlansko je donijelo odluku da se 15. februar proglasi datumom od posebnog značaja za Muftijstvo tuzlansko, a odlukom Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla ovaj dan se obilježava kao Dan Medžlisa Tuzla.

Svečanoj sjednici prisustvovao je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović. Muftija Fazlović je u svome obraćanju istakao plemenitost Gazi Turali-bega i veličinu njegovog djela.

„Ponosni smo na Gazi Turali-bega, velikana ove zemlje. Njegovo djelo je veliki podstrek za sve nas u Tuzli i mnogo šire. Tokom prošle godine, obilježavajući 450 godina Gazi Turali-begova vakufa, dodatno smo se identificirali sa vakuf ovog velikog vakifa ali i sa vakufom općenito. Vakuf je izdanak naše lijepe vjere dini-islama, univerzalno dobro s kojim poniče radost u srcu i duši čovjeka. Ovom prilikom želim istaći ulogu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla koji je u dugom nizu godina učinio mnogo da se ponovo povežemo sa našim vakufima a ta veza je najjača sa vakufom Gazi Turali-bega. Hvala Bogu da smo u značajnoj mjeri obnovili ovaj vakuf, naš korijen koji je u ovome gradu tako dobro definiran”, kazao je Muftija Fazlović.

Referat o Gazi Turali-begu iznio je sekretar Medžlisa Tuzla Mersad Pašić, a o programu obilježavanja 15. februara govorio je glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović. Poučen je Jasini-šerif pred dušu vakifa Gazi Turali-bega i svih vakifa koji su preselili na Ahiret.