Treća redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog održana je u srijedu 5. septembra 2018. godine u Tuzli.

Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, a prisustvovali su rukovodioci službi, kao i glavni imam i direktori ustanova Islamske zajednice na području Muftiluka tuzlanskog.

Razmatran je izvještaj o realizaciji nastavnog plana i programa i takmičenja u mektebskoj 2017/2018. godini, kao i plan mektebske i vjeronaučne 2018/2019. godine. Planirano je održavanje tematske sjednice Savjeta, kao i seminari koji će u jesenjem periodu biti organizovani za sve muallime i vjeroučitelje.

Članovi Savjeta su razmatrali i informaciju o akcijama: “Otvorimo hiljade vrata” i “Vršnjak-vršnjaku”. Ove akcije su organizovane veoma uspješno, te su tako ove godine na području Muftiluka tuzlanskog otvorena 3.853 vrata i uručeni paketi u vrijednosti 145.124,00 KM. U akciji „Vršnjak – vršnjaku“, učenici koji pohađaju Islamsku vjeronauku i mektebsku nastavu u Tuzli, Srebreniku, Gračanici i Zvorniku, za pomoć u sanaciji štete nastale tokom poplave u Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju u Tuzli, sakupili su 11.000 KM.

Zaključeno je da su obje akcije realizovane veoma uspješno, te je iskazana zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos i učestvovali u ovome dobročinstvu.

Razmatrani su i izvještaji o akciji Kurban za Behram-begovu medresu u Tuzli, akciji Rijaseta IZ-e Kurban 2018 na području povratničkih medžlisa i informacija o realizaciji akcije prikupljanja kurbanskog mesa za potrebe narodnih kuhinja koje djeluju u okviru regionalnog odbora Merhameta Tuzla i za potrebe Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS. I ove akcije su ocijenje kao veoma uspješne, te je iskazana zahvalnost džematlijama na njihovoj snažnoj podršci ovim aktivnostima.

Tokom sjednice prezentiran je i usvojen i izvještaji o aktivnostima oko organizacije hadža u 1439. h.g./2018. godini na području Muftijstva tuzlanskog.