Centralni program Vjersko-kulturne manifestacije “500 godina tekije u Konjević Polju” održan je u nedjelju, 4. augusta 2019. godine na platou kod tekije.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u svome obraćanju je istakao da ma gdje živjeli, u zemlji ili dijaspori, sve su to džemati naše Islamske zajednice i svi imamo jednu domovinu. Važno je da složno radimo, te da smo spremni da dijelimo dobra ove zemlje sa svim ljudima koji u njoj žive, sa svim našim komšijama.

“Mi smo miroljubivi ljudi, ali smo i principijelni i borit ćemo se za vrijednosti ove zemlje, za istinu i pravdu. Želimo da svi ljudi žive u miru jer nas je na takav način podigla naša vjera, naš kućni, džamijski i tekijski odgoj. Mirni ne mogu biti samo oni koji su zločin počinili i u Genocidu svoje ruke i svoje duše isprljali, i to nije samo naš stav, to je opredjeljenje cijele ljudske civilizacije. Ojačajmo se u svojoj vjeri, nadi i optimizmu, i dalekom i smjelom pogledu. Ovdje gdje živimo su živjeli naši očevi i majke, djedovi i nene, i tako daleko u minula stoljeća kako to kazuje i ova tekija čiju petstotu godinu misije obilježavamo. Nećemo svoje napustiti. Neki od nas trenutno žive daleko ali ćemo se vraćati svome zavičaju. Zaboraviti svoj korijen i  rodno mjesto znači zaboraviti svoje roditelje, to znači zaboraviti naša mezarja i šehitluke. Bošnjaci to nikada nisu učinili i tako će biti i ubuduće, ako Bog da.

Ovi mubarek dani zu-l-hidžeta su dani velikih djela za sve muslimane. Za one koji obavljaju hadž to je njihovo najveće djelo, a za nas su to naši kurbani i naše dove. Ovo su dani dova koje Allah, dž.š., prima, te našeg istinskog vraćanja svome Gospodaru Allahu, dž.š., teobom i istigfarom,” kazao je muftija Fazlović, te je još jednom ukazao na veliku nepravdu koja je nanesena porodici Orlović i nani Fati u Konjević Polju naglašavajući da je istina jača i da će ona pobijediti.

Prisutnim džematlijama su se obratili i Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS i glavni imam MIZ Bratunac Elvir-ef. Hodžić. U programu su učestvovali imami i horovi medžlisa Bratunac i Živinice, te glumac Nedim Malkočević.

Vjersko-kulturna manifestacija “500 godina tekije u Konjević Polju” počela je 2. augusta svečanim programom koji je održan u Bratuncu. Manifestaciju je otvorio dr. Sead-ef. Seljubac, predsjednik Organizacionog odbora, a u programu su učestvovali učenici i učenice Behram-begove medrese, horovi Rejjan i Đulistan, Nedim Malkočević i Hamza Hadžić. U subotu, 3. augusta u Konjević Polju je upriličen defile konjanika, a isti dan održan je i zikr koji je predvodio predsjednik Tarikatskog centra šejh Sirija Hadžimjelić. Predavanje na ovom programu, na kojem su se okupili brojni derviši i druge džematlije, održao je glavni imam MIZ Bratunac Elvir-ef. Hodžić. Naučni skup u povodu 500 godina ove tekije bit će održan krajem septembra u Bratuncu.

Organizatori ove manifestacije, koja ima veliki značaj za sadašnju generaciju Bošnjaka bosanskog Podrinja koji su ponosni na svoju bogatu prošlost i na velika djela njihovih prethodnik, su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Bratunac, a u njenoj organizaciji učestvuju i Institut za društvena i religijska istraživanja i Behram-begova medresa u Tuzli.