Tradicionalna vjerska manifestacija održana na dovištu Ratiš, jednom od najpoznatijih dovišta sjeveroistočne Bosne. Veliki broj vjernika je svojim prisustvom uveličao ovu svečanost. Završna dova održana u organizaciji MIZ-e Puračić sa sjedištem u Lukavcu, a suorganizatori dove su MIZ-e Srebrenik i Gračanica.

U ponedjeljak, 03.avgusta 2015. godine na najvišem vrhu planine Ratiš nekoliko stotina vjernika se okupilo kako bi zajednički uputili posljednju, u ciklusu ovogodišnjih dova, dovu na dovištu Ratiš.

Na dovištu se tradicionalno održavaju dove od početka maja svaki ponedeljak u mjesecu , s tim da zadnja dova bude najposjećenija a ista se održava prvi ponedeljak u augustu. Ove godine zadnja dova je organizovana od strane Medžlisa islamske zajednice Puračić sa sjedištem u Lukavcu i istoj su prisustvovali predstavnici Medžlisa IZ-e Srebrenik, Gračanica i Lukavac, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, te mnogobrojni vjernici.

Program je počeo u 11:30 sati učenjem Kur’ana, te imami pomenutih Medžlisa su izveli Mevludski program. Na samom početku održan je medžlisi-zikr kojeg je predvodio hfz. Mersad ef. Nuhanović, imam iz Poljica. Na početku svečanosti u ime domaćina obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Puračić Zijad ef. Vehabović, te glavni imami Medžlisa Srebrenik i Gračanica Refik ef. Hodžić i Smajo ef. Mustafić. Na kraju prvog dijela programa domaćin je pozvao predavača hfz. Husein ef. Čajlakovića da poselami prisutne vjernike. Prisutni su mogli uživati u nadahnutom govoru uvaženog hfz. Čajlakovića, koji je u svom vazu ukazao na značaj dove i dovišta.

Molimo Allaha da nagradi sve one koji su doprinijeli da se ova tradicionalna vjerska svečanost održi na Ratišu. Amin!

Damir Babajić