U nedjelju 11. oktobra 2015. godine grad Lukavac osvanuo je okupan spuštanjem blagodati kiše i abdestom svih njegovih vjernika koji su požurili u džamiju na svečanost koju su organizirali učenici “Mekteba za odrasle”.

Dostojanstvenim koracima, u koloni kako dolikuje vjernicima, prešli su put od mekteba do džamije, noseći poruku lijepog odijevanja, hoda, govora.

Nakon podne namaza, koji je predvodio muftija tulanski Vahid-ef. Fazlović, 72 polaznika mekteba su u predivnoj atmosferi i pažnji prisutnih izveli program sačinjen od kur'anskih ajeta, ilahija i kasida u izvedbi hora “Tesnim” Lukavac, hora “EL-Kehf” Kladanj i Dječijeg hora mekteba Lukavac Grad. Jednako su se trudili svoj zadatak ispuniti odgovorno i malehno dijete i nana koja ima 76 godina.

Suze radosnice na licima porodica, familija i prijatelja dokaz su da svaka duša teži iskonski lijepom i čistom! Samo treba hoditi ka tome.

“Mekteb za odrasle” u Lukavcu postoji više od 10 godina, te je kroz njega prošlo na desetine učača Kur'ana, a danas ih je priznanja za rezultate i hatmu primilo 72. Među njima su mnogi uspješni studenti, srednjoškolci, intelektualci, radnice, domaćice i sl.

Sastav je nevjerovatno šarolik po  godinama, zanimanjima, materijalnom statusu, karakteristikama

Muftija tuzlansski Vahid-ef. Fazlović obratio se učesnicima svečanosti s dubokim poštovanjem i riječima podrške što je kod mnogih izazvalo suze radosnice i pogled pun zahvalnosti. Nadahnuto je govorio o ljepotama učenja Kur'ana, vrijednosti i važnosti života slijedeći ga, te zamolio sve prisutne da se više trude po krilatici da ma koliko čovjek činio uvijek može više i bolje.

Džematski odbor Lukavac Grad, glavni imam Zijad-ef. Vehabović, imam džamije Tarik-ef. Aganović su ponosni na današnje goste i domaćine, a organizator svečanosti prof. Hasiba Saračević, koja je ujedno i osnivač pomenutog mekteba, doživjela je sa svojim učenicima jedan od najljepših dana u postojanju mekteba.

{gallery}1510150{/gallery}

(Hasiba Saračević)