U četvrtak, 14. septembra ove godine, održana je tematska sjednica o mektepskoj pouci i predškolskom odgoju, a potom i redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog.

Sjednicama je predsjedavao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Na osnovu detaljne analize rada u mektebima u prošloj godini, razmotrene su i usvojene aktivnosti i mjere koje će se realizirati u novoj 2023/24. mektepskoj godini.

U okviru druge tačke tematske sjednice konstatirani su značajni uspjesi u medžlisima i džematima u sferi predškolskog odgoja te je dogovoreno da se još intenzivnije djeluje u razvijanju misije Islamske zajednice na ovom polju.

Na redovnoj sjednici je razmatrana informacija o aktivnostima na primjeni Pravilnika o članstvu i članarini u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Značajna pažnja usmjerena je prema nekoliko vidova edukativnih programa.

Predstavljeni su Okvirni plan edukativnog programa „Škola Kur'ana“, Plan realizacije programa „Kurs islama“, te Plan realizacije programa „Putevima dobra“ koji će uključivati veći broj studenata i srednjoškolaca.

Razmatrana je i informacija o aktivnostima na promociji izložbe „Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“ na području Muftiluka tuzlanskog.

Savjet je razmatrao i druga pitanja iz domena svoga rada.