Medžlisi Islamske zajednice Živinice i Gradačac bili su domaćini seminara za imame koji su održani 24. i 25. aprila 2019. godine. U Živinicama su seminaru prisustvovali imami iz medžlisa Tuzla, Kladanj, Kalesija, Puračić, Banovići, Čelić, Gračanica i Živinice, a seminar za imame sa područja medžlisa Brčko, Srebrenik, Bosanski Šamac, Orašje, Gornja Tuzla, Odžak, Modriča i Gradačac održan je u Gradačcu.

Moderatori su bili glavni imami Sedin-ef. Karić i Nusret-ef. Kujraković, a uvodno odraćanje imao je dr. Sead-ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Izlagači na seminaru u Živinicama su bili Vehid-ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat (Očisti svoj imetak: izvrši obavezu zekata), Ahmed-ef. Purdić, sekretar Vijeća muftija (Šerijatsko-pravni statusu kocke i igara na sreću) i mr. Abdulah-ef. Husić (Islamske vrijednosti: društveni kontekst), a u Gradačcu su govorili Vehid-ef. Arnaut (Očisti svoj imetak: izvrši obavezu zekata), dr. Mevludin Hasanović (Problematično i patološko kockanje) i Mevludin-ef. Smajlović (Islamske vrijednosti: društveni kontekst).

Seminarima je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Muftija se u svome predramazanskom obraćanju imamima zahvalio predavačima i domaćinima seminara, te je riječi zahvalnost uputio imamima na njihovom ukupnom angažmanu, a posebno vrijednom radu na poljima o kojima je i razgovarano na ovom seminaru.

Muftija Fazlović je prisustvovao i imao predramazansko obraćanje i na ranije održanom seminaru u Zvorniku za imame medžlisa Bijeljina, Bratunac, Teočak, Srebrenica, Vlasenica, Janja i Zvornik. Na ovome seminaru moderator je bio glavni imam Haris-ef. Mustajbašić, a obraćanja su imali dr. Sead-ef. Seljubac, Vehid-ef. Arnaut, dr. Senad Ćeman i Osman-ef. Halilović.