U Biblioteci ”Behram-beg” u Tuzli 19. 10. 2022. godine održano je predavanje o mevludu, rođenju poslanika Muhammeda, a. s. Predavanju su prisustvovali učenici drugog razreda Srednje medicinske škole Tuzla. S učenicima su bili Lejla Husić, profesorica vjeronauke te Selma Smajić, profesorica fizike.

Predavanje je održano povodom mjeseca Poslanikova rođenja i mjeseca knjige (oktobra) i realizirano u dva dijela – u prvom dijelu je govorio Sead Husić, a u drugom Jusuf Džafić, bibliotekari Biblioteke ”Behram-beg”.

U prvom dijelu predavanja fokus je stavljen na mevlud kao književni tekst: o tome zašto se mevlud može smatrati književnim tekstom, a zašto se neki tekst, kojemu je podloga mevludski sadržaj, ne može smatrati: neke teme i motivi trebaju biti dijelom teksta da bi se mogli smatrati mevludom. Također, bibliotekar Husić je govorio o historijskom razvoju mevluda te su učenici saznali da postoji tradicija pisanja mevluda na bosanskom jeziku najmanje 140 godina i da je tradicija pisanja mevluda i danas živa.

S druge strane, bibliotekar Džafić je predstavio mevlud u vjerskom smislu i poseban fokus je stavio na izvođenje mevluda raznim povodima u našoj tradiciji, te su učenici upoznati s tradicijom obilježavanja mevluda u raznim zemljama svijeta.

Ovo predavanje predstavlja nastavak saradnje Biblioteke ”Behram-beg” i Srednje medicinske škole Tuzla.