Uprkos svim poteškoćama koje imamo u našoj zemlji, i uprkos svim nasrtajima na naš narod i našu zajednicu, mi ćemo nastaviti misiju okupljanja našeg svijeta i očuvanja vjere, produbljivanja našeg identiteta i podizanja morala u narodu. Snaga zajednice je u mnoštvu muškaraca, žena i djece, organiziranih u našim džematima, od Bosne i Hercegovine, preko Zapadne Evrope do Amerike i Australije. Oni su naš ponos i naš snaga – kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, na predramazanskom savjetovanju Islamske zajednice „Vjerodostojnost u misiji i društvene vrijednosti“.

Preramazansko savjetovanje Islamske zajednice organizirala je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Savjetovanje je održano u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a prisustvovali su mu članovi Vijeća muftija, članovi Rijaseta, rukovodioci organizacionih jedinica i ustanov Rijaseta, rukovodioci službe za vjerske poslove i obrazovanje u mešihatu/muftijstvu, stručni saradnici/koordinatori za brak i porodicu mešihata/muftijstava i druge zvanice.

U okviru uvodnog dijela centralnog programa savjetovanja obratili su se reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta, Ismail-ef. Smajlović.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je ukazao na važnost i smisao misije i zadatka Islamske zajednice, te je naglasio kako su ovakvi susreti prilika za podsjećanje na važnost zajedničkog življenja u zajednici vjernika i obavezi da njeno jedinstvo čuvaju i unapređuju.

– Zajednica kojoj pripadamo je zajednica dobrih ljudi, muslimana i muslimanki, koji su posvećeni svojoj vjeri, porodici, narodu i domovini. Uvijek smo govorili da je snaga naše zajednice u našim vrijednim ljudima, muškarcima i ženama, podjednako. Oni u svojim srcima nose svoju vjeru, a u svojoj duši domovinu, ma gdje se nalazili i ma gdje živjeli. U teškim trenucima za naš narod, naša Zajednica im je bila sigurna kuća, koja ih je okupljala, organizirala i štitila. I danas, kada imamo državu, ruka Zajednice je ispružena i doseže i tamo gdje država nije u stanju da pruži svoju ruku. Neki to među nama ne razumiju, neki to ne mogu podnijeti, ali većina našeg naroda to zna i razumije. Uprkos svim poteškoćama koje imamo u našoj zemlji, i uprkos svim nasrtajima na naš narod i našu zajednicu, mi ćemo nastaviti misiju okupljanja našeg svijeta i očuvanja vjere, produbljivanja našeg identiteta i podizanja morala u narodu – naglasio je reisu-l-ulema.

Dodao je da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pred sobom ima trasiran put misije, utemeljen na kur'anskom načelu pozivanja na dobro, a odvraćanja od zla.

– Ova godina će donijeti ogromne promjene u svijetu. Molim vas da iskoristimo ramazan da ukažemo na neophodnost jedinstva i sloge u našim džematima. Valja nam zajedno prebroditi vrijeme koje je pred nama. U naš govor moramo vratiti insistiranje na zajedništvu i patriotizmu prema zemlji, jer je ona politički napadnuta. To je naša obaveza – poručio je reisu-l-ulema.

Direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović je podsjetio da je ramazan najznačajnije vrijeme za koje se muslimani pripremaju tokom cijele godine, te da je tako i odgovorno rukovodstvo Islamske zajednice ustanovilo predramazansko savjetovanje.

– Predramazansko savjetovanje se priprema, organizira i realizira sa odgovornim rukovodstvom u strukturi Islamske zajednice. U svakom predramazanskom savjetovanju se tematiziraju aktuelne teme, koje otprilike oblikuju i definiraju aktivnosti koje će svi nivoi u Islamskoj zajednici realizirati u ramazanu koji predstoji, tako i ove godine – rekao je Smajlović.

Dodao je da već postoji najava popuštanja restrikcija uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

–  Mi smo se danas konsultirali i kojim pristupom da organiziramo vjerske aktivnosti planirane u ramazanu, i naravno, aktualizirali smo društvene prilike koje utječu na organizaciju vjerskih aktivnosti i programske sadržaje u ramazanu, kao najodabranijem vremenu – naveo je direktor Smajlović.

U tematskom dijelu programa, o temi „Refleksije Bejtu-l-mala u društvu: povijesna iskustva i savremeni izazovi“ govorio dr. Enes Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme.

Ljevaković je naglasio kako se s ove vremenske distance može opravdano i utemljeno reći da je revitalizacija prakse institucionalnog prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra bila jedan od najznačajnijih i najdalekosežnijih institucionalnih, civilizacijskih, organizacijskih i vjerskih iskoraka i uspjeha Islamske zajednice.

– Odgojno-obrazovne ustanove se finansiraju iz Bejtu-l-mala, posebno domski smještaj. Destine hiljada učenika i studenata završilo je školovanje u našim odgojno-obrazovnim ustanovama i sada svojim radom doprinose razvoju Zajednice i društva. Lepeza korisnika Bejtu-l-mala je veoma široka i raznolika. Osnovano je više predškolskih ustanova, dječijih vrtića. Mektebi i predškolske ustanove uživaju podršku u Bejtu-l-malu. Također, u okviru Islamske zajednice djeluju dva instituta, čiji se rad odvija uz podršku Bejtu-l-mala. Također, usmjerava se značajna pomoć i podrška povratničkim medžlisima, od kojih mnogi bez te pomoći ne bi mogli opstati. Veliku podršku Bejtu-l-mal pruža medijima Islamske zajednice – kazao je, između ostalog, zamjenik reisu-l-uleme.

Dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, govorio je o temi „Vjerodostojni i predani u svojoj misiji“. On je naglasio da je ova tema zapravo pravilo koje na svom putu plemenitog djelovanja svi mi nastojimo dostojno slijediti.

– To je zapravo put od iskona. Na njemu su istinu vjere svi Allahovi vjerovjesnici pronosili, a poslije njih plejade istaknutih učenjaka tokom cijele duhovne i intelektualne muslimanske povijesti. I bosanski alimi su stoljećima vjerodostojno i predano bdjeli u misiji podučavanja i vođenja svog naroda, u skladu s jasnim ehli sunetskim, hanefijskim i maturidijskim obredoslovnim i doktrinarnim učenjem. Ponosni smo na naše učene bosanske predhodnike, koji su sve do našeg vremena ostali vjerodostojni u svjedočenju istine i odvažni u predanosti i principima dobra. Zato se snaga sadašnje generacije uleme, naša snaga, čvrsto zasniva na povjerenju koju su svojom misijom zaslužili – poručio je muftija Fazlović.

Akademik Enes Karić je govorio o temi ramazana i društvenih prilika.

– Svi možemo učiniti da nam vjera u Boga u teškim vremenima ne bude teška. Svi od sebe, unutar ovog pripadništva Islamskoj zajednici, možemo dati ono svoje najbolje za Boga kao nadu, utjehu, milost. Omogućimo da se naše vjerovanje u Boga događa kao ostvarenje naše optimizma, radosti i nade – naglasio je akademik Karić.

Ovom prilikom predstavljen je i projekat platforme „islam.ba“, a o sadržajnim i tehničkim kapacitetima platforme govorili su Meho Šljivo, Elvedin Subašić i Armin Čaušević.

Na kraju predramazanskog savjetovanja su doneseni zaključci, te je proučena dova.

(Preporod.info)