Akademija pod nazivom “Miris Bajrama u Odžaku” održana je u Amfiteatru odžačke džamije. Svečanosti su prisustvovali glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Odžak i MIZ Bosanski Šamac Safet-ef. Karahmetović, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Odžak Ragib Dajanović, imam u džematu Mujo-ef. Zahirović, muallima Indira Kusur, predstavnici političkog, javnog i kulturnog života, te veliki broj džematlija.

Program bajramske akademije izveli su članovi Mreže mladih medžlisa Odžak i Bosanski Šamac. Bogatim i raznovrsnim sadržajem programa izvođači su napunili duše prisutnih koji su ispunili amfiteatar odžačke džamije.

Melodično učenje kur'anskih odlomaka, ilahija i kasida, dirljivi recitali, humoristički skečevi i gluma, naišli su na vidljivo upečatljiv prijem kod prisutnih.

Na kraju manifestacije, prisutnima se obratio Safet-Karahmetović, koji je poručio da se nakon odlaska ramazana i dana radosti, te bajramskog veselja, treba nastavi živjeti suština islama.

– Ramazan je kao jedan islamski postulat, šart, temelj, evo prošao, ali nije prošao i neće proći veličanstveni islam u živoj praksi iskrenih vjernika. Moralne i duhovne vrijednosti nam moraju biti prioritet. U minulim danima mubarek ramazana približili smo se Allahu, dž.š, ibadetima: posta, namaza, intenzivnijeg druženja sa Časnim Kur'anom, izdvajanjem zekata, sadekatu-l-fitra. Cilj nam je da budemo što bliži Allahu, dž.š. i Njegovom zadovoljstvu – kazao je Karahmetovć.

Drugi cilj koji sebi moramo postaviti, i to u sami vrh prioriteta, jeste potreba da se približimo jedni drugima, dodao je.

– To znači približiti se čovjeku, porodici, komšiji, prijatelju, susjedu, istomišljeniku, ali i drugom i drugačijem. Ako se želimo približiti Bogu, moramo se približiti jedni drugima, i to bezuvjetno, jer kur'anski naputak glasi : “…mu'mini su braća…”, pa se nameće logično pitanje koje glasi ‘odakle nam pravo da, kao vjernici-muslimani, u praksi negiramo ovu Božansku zapovijed – kazao je Safet-ef. Karahmetović.

Svečanosti su prisustvovali gosti i džematlije iz MIZ Bosanski Šamac.